Installatie van XBMC / Kodi op een Raspberry Pi

Updates
04-03-2015: Oplossing voor haperen en/of storingen tijdens afspelen video toegevoegd (zie onderaan)
02-02-2015: Informatie over nieuw type Raspberry Pi 2 model B en XBMC / Kodi toegevoegd
03-05-2014: Blog bijgewerkt met meest actuele informatie en diverse tips (zie onderaan)
23-02-2013: Oplossing voor probleem met zwart scherm toegevoegd

Onlangs schreef ik over mijn eerste ervaringen met de Raspberry Pi. In dit aanvullende blog leg ik stap voor stap uit hoe je een kale Raspberry Pi kan omtoveren naar een mediacenter op basis van Kodi (voorheen XBMC).

Voordat je begint wil ik je graag uitleggen wat je wel- en niet kan verwachten van een Raspberry Pi. Ten eerste is een Raspberry Pi geen kant-en-klaar mediacenter. Het is een mini computer waar je zelf van alles op kan installeren. Vind je het net als ik leuk om hier mee bezig te zijn lees dan vooral verder! Wil je dit niet dan raad ik je aan eens in het grote aanbod van kant-en-klare mediaspelers in de Tweakers Pricewatch rond te kijken. Let bij de aanschaf goed op welk model je kiest, aangezien er verschillende modellen zijn uitgebracht. Ik heb dit blog oorspronkelijk geschreven toen ik de Raspberry Pi model B had aangeschaft (single core processor, 512mb geheugen). Onlangs is het laatste model uitgebracht de Raspberry Pi 2 model B welke aanzienlijk krachtiger is dan het oude model (quadcore processor, 1gb geheugen). Aangezien de prijs gelijk is gebleven adviseer ik het laatste model aan te schaffen.

Wat heb je nodig?

 • Raspberry Pi 2 model B (deze is in februari 2015 uitgebracht en is tot wel 6x sneller dan het vorige model, de prijs is gelijk gebleven).
 • Behuizing voor de Raspberry Pi (zijn vele soorten verkrijgbaar, let op dat je een juiste behuizing koopt voor de Raspberry Pi 2 en niet het oude model)
 • MicroSD-kaartje (mijn advies is minimaal 4GB te kopen, liefst class 10). Let op, het oude model gebruikt een normaal SD-kaartje.
 • Micro-usb kabel in combinatie met een USB oplader (zijn ook kant-en-klaar verkrijgbaar)
 • HDMI kabel om de Raspberry Pi aan te sluiten op je TV / Home Cinema
 • Netwerkkabel om de Raspberry Pi aan de sluiten op het netwerk
 • Optioneel: Een infrarood ontvanger en afstandsbediening (anders bedienen met iPhone of Android)
 • Tip: Gebruik de afstandsbediening van je TV als deze HDMI-CEC ondersteund. Zie “Wat is HDMI CEC?” op avblog.nl voor meer informatie
Raspberry Pi met behuizing, SD-kaartje, micro-usb kabel en een USB oplader
Raspberry Pi model B (oude versie) met behuizing, SD-kaartje, micro-usb kabel en een USB oplader

Installatie van XBMC / Kodi

Nu je alle benodigde onderdelen hebt kunnen we beginnen met de installatie. Hier zijn een aantal opties voor, mijn advies is te kiezen voor een Linux distributie die zich volledig richt op de mediacenter mogelijkheden van de Raspberry Pi. Hiervan zijn diverse varianten beschikbaar zoals OpenELEC, Raspbmc en XBian. Momenteel draait mijn Raspberry Pi op OpenELEC. Hoewel de verschillen minimaal zijn geeft een blog van Lifehacker een goed overzicht van de belangrijkste verschillen tussen deze drie distributies.

Weetje: Het grote voordeel van deze kant-en-klare distributies ten opzichte van een volledig handmatige installatie is de eenvoud, je komt helemaal niet Linux of andere configuratievormen in aanraking!

De installatie van Raspbmc en XBian zijn momenteel het eenvoudigst. Je download een bestand en doorloopt met enkele klikken de installatie. Heb je geen probleem met iets meer uitdaging dan kan je natuurlijk ook OpenELEC of één van de andere distributies uitproberen. Aangezien de installatiemethodes regelmatig veranderen heb ik hieronder links geplaatst naar de hulppagina’s van de verschillende distributies. Let goed op dat je de juiste versie kiest voor de oude Raspberry Pi of het nieuwe model de Raspberry Pi 2.

In alle gevallen begin je door de SD-kaart aan te sluiten op je computer (via bijvoorbeeld een cardreader). Afhankelijk of je Windows, Mac OS X of Linux gebruikt gaat de installatie iets anders, zie daarvoor bovenstaande links.

Nadat je bovenstaande stappen hebt voltooid sluit je de Raspberry Pi aan op je TV. Sluit tevens de netwerkkabel aan en steek de SD-kaart in het daarvoor bedoelde slot. Steek de USB oplader pas in het stopcontact als je alles correct hebt aangesloten. Direct na het inpluggen van de USB oplader zal de Raspberry Pi opstarten en zal de installatie verder gaan. Na een korte periode (afhankelijk van je internetsnelheid en de gekozen distributie) zal de installatie voltooid zijn en start XBMC / Kodi op.

Als je geen infrarood afstandsbediening hebt aangesloten en je tv geen HDMI-CEC ondersteund dan dien je XBMC / Kodi met een mobiel apparaat te besturen (eventueel kan je tijdelijk een toetsenbord en/of muis gebruiken). Voor de iPhone / iPad kan ik de officiële iOS app aanbevelen. Voor Android is een beter alternatief beschikbaar met de naam Yatse, mocht je liever de officiële Android app gebruiken dan kan dat ook.

Tot slot

Met een paar handelingen heb je een volledig werkende XBMC / Kodi installatie op je Raspberry Pi gezet. Wil je meer weten over XBMC /Kodi dan raad ik aan hun website en forum te raadplegen.

Ik hoop dat je iets aan deze beschrijving hebt gehad. Mocht je tegen problemen aanlopen, iets missen, vragen en/of opmerkingen hebben dan ontvang ik die graag! Tevens heb ik hieronder enkele tips geplaatst en mogelijk staat je vraag al tussen de reacties onder dit blog.

Tip 1: Oplossing zwart beeld bij afspelen video

Hoewel 99% van alle films die ik afspeel zonder problemen werken liep ik in een aantal gevallen tegen het probleem dat enkel geluid werd afgespeeld, het beeld blijft zwart. Nadat ik via e-mail een vraag binnen kreeg van iemand met dit zelfde probleem ben ik hier verder ingedoken. Na het openen van de logfiles van XBMC / Kodi kwam ik al snel achter de oorzaak, de Raspberry had niet genoeg geheugen om deze video af te spelen, de volgende regel stond in de logfile:

COMXCoreComponent::DecoderEventHandler OMX.broadcom.video_decode – OMX_ErrorInsufficientResources, insufficient resources

Na enig speurwerk op internet kwam ik achter de mogelijke oplossing, namelijk meer geheugen toekennen aan de GPU (de videochip). Dit bleek inderdaad te werken, wie weet lost dit ook jouw problemen op. Je past dit als volgt aan (let op, deze methode is enkel getest onder Raspbmc):

 • Log via SSH in op de Raspberry Pi (standaard is de gebruikersnaam “pi” en het wachtwoord “raspberry”)
 • Open /boot/config.txt in bijvoorbeeld vi of nano: sudo nano /boot/config.txt
 • Pas de regel “gpu_mem=100” aan naar “gpu_mem=128” en sla de wijzigingen op
 • Reboot de Raspberry Pi en probeer of de video nu correct werkt

Tip 2: Problemen bij afspelen dvd’s

Om kosten te drukken heeft de Raspberry Pi standaard geen licentie om MPEG-2 en VC-1 bestanden af te spelen. Dat komt er op neer dat onder meer dvd’s zwart beeld tonen. Voor een gering bedrag van kan je een licentie aanschaffen zodat je deze bestanden wel kan afspelen. Zie daarvoor de officiële website van Raspberry Pi.

Tip 3: Mijn Raspberry Pi is instabiel en loopt vaak vast

Hoewel er van alles aan de hand kan zijn is een slechte stroomadapter vaak de oorzaak van een instabiele Raspberry Pi. Het advies van de makers van de Raspberry Pi is om een 5v / 1.2A (1200mA) stroomadapter te gebruiken.

Tip 4: Mijn Raspberry Pi is traag

Zoals ik bovenaan dit blog reeds aangaf is de Raspberry Pi niet al te snel. Sommige skins kunnen voor een onwerkbaar trage ervaring zorgen. Gebruik het liefst de standaard skin genaamd Confluence, of een lichtgewicht skin zoals Quartz. Tevens kunnen plugins de oorzaak zijn van een trage werking, schakel deze één voor één uit om te achterhalen welke het probleem veroorzaakt.

Tip 5: Kleine haperingen of storingen tijdens afspelen video

Tijdens het afspelen van bepaalde videobestanden op mijn Raspberry Pi 2 zag ik zo nu en dan kleine storingen (in de vorm van lichte “flitsen” tijdens het afspelen). Na veel speurwerk lijkt dit op te lossen door OMXPlayer uit te schakelen (system -> video -> acceleration -> allow hardware acceleration (OMXPlayer) uitschakelen). Schijnbaar kan OMXPlayer tijdens het afspelen de framerate van de video iets aanpassen, wat bij sommige tv’s voor problemen kan zorgen. Op mijn tv werd dat zichtbaar door de “flitsen” tijdens het afspelen. Het uitschakelen van OMXPlayer heeft tot dusver geen negatief effect gehad op de kwaliteit en lost het probleem voor mij op.

Reacties

Mario
Reageer

Hou Erik, heb een raspberry pi 2b.
Heb het nu enkele weken..
Vandaag addons geinstalleerd en heb ineens geen geluid meer vanaf het kastje. Geeft ie rechtsboven op tv ook aan met een symbooltje (luidsprekertje met kruisje) weet u toevallig hoe ik dat ongedaan kan maken zodat ik weer geluid heb? U zou me er enorm mee helpen.. Alvast bedankt!

Rob
Reageer

Halo, ik heb een probleem met het ip adres van mijn xbmc raspberry pi 1(b).
die heeft het zelfde ip adres van mijn readynas .(ip conflict)
nu is mijn vraag kunt u mij uitleggen hoe ik het ip adres cijfer kan veranderen zodat ze geen ip conflict meer hebben en dat ik weer films kan kijken via mijn Readynas.
ik weet niets van computers graag verfijnde uitleg.

Mvg

Rob

Rob
Reageer

Halo

Ik ben een leek in computer en instaleren.
en daarom heb ik problemen met instaleren.
maar als u mij verfijnt uitleg dan kan ik het zelf.
ik hoop dat u mij graag kunt helpen.
GRAAG ALLES IN HET NEDERLANDS.

ik heb een raspberry pi 1b, ik wil image voor sd cart instaleren maar ik kom alleen maar image voor usb tegen. nu weet ik niet hoe en waar je het image voor sd cart vind en instaleert op mijn raspberry pi1 b.
ik hoop dat een oplossing voor mij heb.

Met vriendelijke groet

Martijn baeten
Reageer

beste erik,
ik had via one day fly een voor geïnstalleerde raspers gekocht.
er staat kodi op. nu was hij gisteren vast gelopen dus heb hem moeten uittrekken en opnieuw moeten insteken maar nu doet hij het niet meer.
het geeft “job control turned off” aan.
wat moet ik nu doen?

Frank
Reageer

Hoi Erik,

Handige site.

Ik las dat er mensen de RPi willen uitzetten en opstarten. Ik heb zelf een reset button op de RPi gezet, twee draadjes solderen (zoek op reset button). Nu kan je ‘m via Yatse of de standby button in de skin uitzetten en via de reset button netjes opstarten. Dit is netter dan de stekker eruit omdat men mogelijk fouten in de root bestanden krijgt.

Schijnbaar kan je hem ook via Yatse opstarten maar dat is mij nog niet gelukt.

Frank

Roel
Reageer

Hoi Erik,

Ik heb ongeveer een half jaar de RPI 2 B draaien.
Maar steeds vaker heeft hij last van traag bufferen.Meestal is de eerste aflevering die ik kijk wel stabiel maar de tweede doet gelijk moeilijk met bufferen.Ik heb al meerdere links geprobeerd. Maar dat werkte ook niet Ik heb er zelf niet veel verstand van.
Misschien dat je het al ergens heb verteld in je blog maar dat ik er over heen heb gelezen.

Roel

Raymond
Reageer

Beste Eric

Ik heb beneden mijn osmc staan en kan perfect films kijken op tv beneden. Maar nu wil ik ook op tv boven via mijn pi beneden films kijken? Kan dat? Er loopt een netwerk kabel naar tv ontvanger naar de tv.. Wat heb ik nodig om dit voor elkaar te krijgen? Of kan dit helemaal niet…

Joppe
Reageer

Goede middag,
Ik heb net een nieuwe raspberry gekocht
Alles goed geïnstalleerd op kaartje maar als ik hem nu wil aansluiten dan branden de lampjes van internet kabel niet ? Wat kan dat zijn er brand 1 rood lichtje op printplaat
Hoop dat iemand me kan helpen dank u

Laat een reactie achter

naam*

e-mail* (niet zichtbaar)

website