Installatie van XBMC / Kodi op een Raspberry Pi

Updates
04-03-2015: Oplossing voor haperen en/of storingen tijdens afspelen video toegevoegd (zie onderaan)
02-02-2015: Informatie over nieuw type Raspberry Pi 2 model B en XBMC / Kodi toegevoegd
03-05-2014: Blog bijgewerkt met meest actuele informatie en diverse tips (zie onderaan)
23-02-2013: Oplossing voor probleem met zwart scherm toegevoegd

Onlangs schreef ik over mijn eerste ervaringen met de Raspberry Pi. In dit aanvullende blog leg ik stap voor stap uit hoe je een kale Raspberry Pi kan omtoveren naar een mediacenter op basis van Kodi (voorheen XBMC).

Voordat je begint wil ik je graag uitleggen wat je wel- en niet kan verwachten van een Raspberry Pi. Ten eerste is een Raspberry Pi geen kant-en-klaar mediacenter. Het is een mini computer waar je zelf van alles op kan installeren. Vind je het net als ik leuk om hier mee bezig te zijn lees dan vooral verder! Wil je dit niet dan raad ik je aan eens in het grote aanbod van kant-en-klare mediaspelers in de Tweakers Pricewatch rond te kijken. Let bij de aanschaf goed op welk model je kiest, aangezien er verschillende modellen zijn uitgebracht. Ik heb dit blog oorspronkelijk geschreven toen ik de Raspberry Pi model B had aangeschaft (single core processor, 512mb geheugen). Onlangs is het laatste model uitgebracht de Raspberry Pi 2 model B welke aanzienlijk krachtiger is dan het oude model (quadcore processor, 1gb geheugen). Aangezien de prijs gelijk is gebleven adviseer ik het laatste model aan te schaffen.

Wat heb je nodig?

 • Raspberry Pi 2 model B (deze is in februari 2015 uitgebracht en is tot wel 6x sneller dan het vorige model, de prijs is gelijk gebleven).
 • Behuizing voor de Raspberry Pi (zijn vele soorten verkrijgbaar, let op dat je een juiste behuizing koopt voor de Raspberry Pi 2 en niet het oude model)
 • MicroSD-kaartje (mijn advies is minimaal 4GB te kopen, liefst class 10). Let op, het oude model gebruikt een normaal SD-kaartje.
 • Micro-usb kabel in combinatie met een USB oplader (zijn ook kant-en-klaar verkrijgbaar)
 • HDMI kabel om de Raspberry Pi aan te sluiten op je TV / Home Cinema
 • Netwerkkabel om de Raspberry Pi aan de sluiten op het netwerk
 • Optioneel: Een infrarood ontvanger en afstandsbediening (anders bedienen met iPhone of Android)
 • Tip: Gebruik de afstandsbediening van je TV als deze HDMI-CEC ondersteund. Zie “Wat is HDMI CEC?” op avblog.nl voor meer informatie
Raspberry Pi met behuizing, SD-kaartje, micro-usb kabel en een USB oplader
Raspberry Pi model B (oude versie) met behuizing, SD-kaartje, micro-usb kabel en een USB oplader

Installatie van XBMC / Kodi

Nu je alle benodigde onderdelen hebt kunnen we beginnen met de installatie. Hier zijn een aantal opties voor, mijn advies is te kiezen voor een Linux distributie die zich volledig richt op de mediacenter mogelijkheden van de Raspberry Pi. Hiervan zijn diverse varianten beschikbaar zoals OpenELEC, Raspbmc en XBian. Momenteel draait mijn Raspberry Pi op OpenELEC. Hoewel de verschillen minimaal zijn geeft een blog van Lifehacker een goed overzicht van de belangrijkste verschillen tussen deze drie distributies.

Weetje: Het grote voordeel van deze kant-en-klare distributies ten opzichte van een volledig handmatige installatie is de eenvoud, je komt helemaal niet Linux of andere configuratievormen in aanraking!

De installatie van Raspbmc en XBian zijn momenteel het eenvoudigst. Je download een bestand en doorloopt met enkele klikken de installatie. Heb je geen probleem met iets meer uitdaging dan kan je natuurlijk ook OpenELEC of één van de andere distributies uitproberen. Aangezien de installatiemethodes regelmatig veranderen heb ik hieronder links geplaatst naar de hulppagina’s van de verschillende distributies. Let goed op dat je de juiste versie kiest voor de oude Raspberry Pi of het nieuwe model de Raspberry Pi 2.

In alle gevallen begin je door de SD-kaart aan te sluiten op je computer (via bijvoorbeeld een cardreader). Afhankelijk of je Windows, Mac OS X of Linux gebruikt gaat de installatie iets anders, zie daarvoor bovenstaande links.

Nadat je bovenstaande stappen hebt voltooid sluit je de Raspberry Pi aan op je TV. Sluit tevens de netwerkkabel aan en steek de SD-kaart in het daarvoor bedoelde slot. Steek de USB oplader pas in het stopcontact als je alles correct hebt aangesloten. Direct na het inpluggen van de USB oplader zal de Raspberry Pi opstarten en zal de installatie verder gaan. Na een korte periode (afhankelijk van je internetsnelheid en de gekozen distributie) zal de installatie voltooid zijn en start XBMC / Kodi op.

Als je geen infrarood afstandsbediening hebt aangesloten en je tv geen HDMI-CEC ondersteund dan dien je XBMC / Kodi met een mobiel apparaat te besturen (eventueel kan je tijdelijk een toetsenbord en/of muis gebruiken). Voor de iPhone / iPad kan ik de officiële iOS app aanbevelen. Voor Android is een beter alternatief beschikbaar met de naam Yatse, mocht je liever de officiële Android app gebruiken dan kan dat ook.

Tot slot

Met een paar handelingen heb je een volledig werkende XBMC / Kodi installatie op je Raspberry Pi gezet. Wil je meer weten over XBMC /Kodi dan raad ik aan hun website en forum te raadplegen.

Ik hoop dat je iets aan deze beschrijving hebt gehad. Mocht je tegen problemen aanlopen, iets missen, vragen en/of opmerkingen hebben dan ontvang ik die graag! Tevens heb ik hieronder enkele tips geplaatst en mogelijk staat je vraag al tussen de reacties onder dit blog.

Tip 1: Oplossing zwart beeld bij afspelen video

Hoewel 99% van alle films die ik afspeel zonder problemen werken liep ik in een aantal gevallen tegen het probleem dat enkel geluid werd afgespeeld, het beeld blijft zwart. Nadat ik via e-mail een vraag binnen kreeg van iemand met dit zelfde probleem ben ik hier verder ingedoken. Na het openen van de logfiles van XBMC / Kodi kwam ik al snel achter de oorzaak, de Raspberry had niet genoeg geheugen om deze video af te spelen, de volgende regel stond in de logfile:

COMXCoreComponent::DecoderEventHandler OMX.broadcom.video_decode – OMX_ErrorInsufficientResources, insufficient resources

Na enig speurwerk op internet kwam ik achter de mogelijke oplossing, namelijk meer geheugen toekennen aan de GPU (de videochip). Dit bleek inderdaad te werken, wie weet lost dit ook jouw problemen op. Je past dit als volgt aan (let op, deze methode is enkel getest onder Raspbmc):

 • Log via SSH in op de Raspberry Pi (standaard is de gebruikersnaam “pi” en het wachtwoord “raspberry”)
 • Open /boot/config.txt in bijvoorbeeld vi of nano: sudo nano /boot/config.txt
 • Pas de regel “gpu_mem=100″ aan naar “gpu_mem=128″ en sla de wijzigingen op
 • Reboot de Raspberry Pi en probeer of de video nu correct werkt

Tip 2: Problemen bij afspelen dvd’s

Om kosten te drukken heeft de Raspberry Pi standaard geen licentie om MPEG-2 en VC-1 bestanden af te spelen. Dat komt er op neer dat onder meer dvd’s zwart beeld tonen. Voor een gering bedrag van kan je een licentie aanschaffen zodat je deze bestanden wel kan afspelen. Zie daarvoor de officiële website van Raspberry Pi.

Tip 3: Mijn Raspberry Pi is instabiel en loopt vaak vast

Hoewel er van alles aan de hand kan zijn is een slechte stroomadapter vaak de oorzaak van een instabiele Raspberry Pi. Het advies van de makers van de Raspberry Pi is om een 5v / 1.2A (1200mA) stroomadapter te gebruiken.

Tip 4: Mijn Raspberry Pi is traag

Zoals ik bovenaan dit blog reeds aangaf is de Raspberry Pi niet al te snel. Sommige skins kunnen voor een onwerkbaar trage ervaring zorgen. Gebruik het liefst de standaard skin genaamd Confluence, of een lichtgewicht skin zoals Quartz. Tevens kunnen plugins de oorzaak zijn van een trage werking, schakel deze één voor één uit om te achterhalen welke het probleem veroorzaakt.

Tip 5: Kleine haperingen of storingen tijdens afspelen video

Tijdens het afspelen van bepaalde videobestanden op mijn Raspberry Pi 2 zag ik zo nu en dan kleine storingen (in de vorm van lichte “flitsen” tijdens het afspelen). Na veel speurwerk lijkt dit op te lossen door OMXPlayer uit te schakelen (system -> video -> acceleration -> allow hardware acceleration (OMXPlayer) uitschakelen). Schijnbaar kan OMXPlayer tijdens het afspelen de framerate van de video iets aanpassen, wat bij sommige tv’s voor problemen kan zorgen. Op mijn tv werd dat zichtbaar door de “flitsen” tijdens het afspelen. Het uitschakelen van OMXPlayer heeft tot dusver geen negatief effect gehad op de kwaliteit en lost het probleem voor mij op.

Reacties

Gerard
Reageer

Hallo Erik,

Duidelijk verhaal, ik ga het denk ik ook aanschaffen. Maar voor dat ik aanschaf nog een vraag, je schrijft dat hij vooral HD films prima afhandelt maar hoe zit het met DivX films?

Erik de Vries
Reageer

Dit heb ik niet uitgebreid getest, ik zal dit morgen voor je uitzoeken en het laten weten.

Erik de Vries
Reageer

Zojuist heb ik een aantal divx bestanden geprobeerd en die speelden allemaal zonder problemen af. Het ging om een aantal afleveringen van een serie (rond de 350mb per aflevering) en een tweetal films (1,3gb per film). Mogelijk zijn er divx bestanden in een hogere resolutie of toch iets afwijkende codec die wel voor problemen zorgen, ik ben die iig niet tegengekomen.

Jeroen Jansen
Reageer

Hoi Erik,
Mooi verhaal en komt overeen met mijn bevindingen, ik had direct een PI aangeschaft en heb hem nu dus ook al enkele maanden.
Voor het afspelen van MPEG-2 en VC-1 bestanden heb je echter een key nodig. http://www.raspberrypi.com/mpeg-2-license-key/
Maar aangezien ik geen verstand heb van Linux krijg ik het niet voor elkaar om mijn serialnummer software matig uit de PI te krijgen. Mocht jij weten hoe ik dit het beste kan doen dan hoor ik het graag.
Have fun with your PI.

Erik de Vries
Reageer

Op de pagina waar je codecs kan kopen staat kort beschreven hoe je het serienummer op dient te vragen. Als je Raspbmc gebruikt dan dien je via SSH in te loggen met gebruiker “pi” en wachtwoord “raspberry”. Eenmaal ingelogd tik je “cat /proc/cpuinfo” in en vervolgens neem je de code over die achter “Serial” staat. Nadat je de licenties hebt aangeschaft kan je deze invoeren door binnen XBMC naar “programma’s” te gaan en vervolgens “Raspbmc Settings” te starten.

ps: De eerste keer dat je inlogt via SSH zal je een scherm voor je krijgen met diverse vragen, kies bij de “locale” voor de nl_NL opties en stel de rest in op basis van wat gevraagd wordt.

Erwin
Reageer

Hallo Erik,

Mooi en duidelijk geschreven.
Is het moeilijk om 1 Channel en icefilms erop te zetten?

Mvg,

Erwin

Kees
Reageer

Hallo Erik,

Een leuk en nuttig stukje.
Hoe speelt een .mkv met DTS audio op je raspberry pi?
Ik lees veel dat DTS decoding te hoog gegrepen is voor de raspberry en leidt tot stotterend afspelen van films (passthrough zou wel werken).

Ik mis alleen in je stuk de HDMI-CEC functie. Hiermee kan je out-of-the-box met je tv afstandsbediening XBMC bedienen. Hiermee is een IR ontvanger overbodig.

Vr.groet,
Kees

Erik de Vries
Reageer

Mijn receiver ondersteund zowel Dolby Digital als DTS vandaar dat ik passthrough aan heb staan (en dus probleemloos films met DTS kan kijken). Ik lees inderdaad dat de Raspberry Pi problemen heeft om dit zelf te decoderen, maar daar heb je dus geen last van met een beetje een moderne versterker.

Wat betreft de HDMI-CEC functie, daar was ik niet bekend mee. Bedankt voor de tip! ik zal eens kijken hoe dit werkt (hoewel ik bang ben dat mijn al enkele jaren oude TV dit niet ondersteund).

Erik de Vries
Reageer

Ik heb zojuist de HDMI-CEC functie getest en het werkt zelfs op mijn jaren oude tv. Nooit geweten dat dit bestond, bedankt voor de tip! Scheelt weer een afstandsbediening :P Ik heb tevens het blog aangepast met een verwijzing naar deze optie.

Cees
Reageer

Is het mogelijk om met een Windows media center remote control de Pi uit en aan te zetten? Als dat niet zo is, hoe doe je dat dan op een elegante manier? Of moet je eigenlijk altijd de stroom erop laten zitten?

Erik de Vries
Reageer

Ik laat mijn mediacenter altijd aan staan dus heb daar nog geen ervaring mee. Aangezien ik een Windows Media Center remote heb aangesloten zal ik vanavond voor je kijken wat er precies gebeurt.

Erik de Vries
Reageer

Zojuist heb ik gekeken hoe de Raspberry Pi reageert op de aan/uit knop van de Windows Media remote. Bij mij doet deze knop niets. Als ik de Raspberry Pi uitschakel vanuit XBMC dan gaat deze (vanzelfsprekend) netjes uit, echter kan ik deze vervolgens niet met de remote inschakelen. Ik heb ook even via Google gezocht maar heb helaas geen oplossing gevonden. Aangezien de Raspberry vrij zuinig is zou mijn advies zijn om deze dan ook aan te laten.

perry
Reageer

Hoi Kees en Erik,

ik zie dat jullie je afvragen hoe het precies zit met HDMI-CEC. Bij mij werkt dit prima ik gebruik dit al enkele maanden op mijn Pi. Ik heb er op dit moment openelec op draaien dus ik weet niet of het ook werkt met raspbmc maar ik ga er wel vanuit.

Erik de Vries
Reageer

Ik heb zojuist de HDMI-CEC functie getest en het werkt zelfs op mijn jaren oude tv. Nooit geweten dat dit bestond, bedankt voor de tip! Scheelt weer een afstandsbediening :P

Cees
Reageer

Bedankt Erik!

Ik ga er eentje voor mijn verjaardag kopen (mei) en heb er mede dankzij jou blog al veel voorpret van !

wian van aggelen
Reageer

Haha voor mij hetzelfde verhaal, kan eigenlijk niet wachten

Twan
Reageer

Hoi Erik,

Heb de Raspberry net binnen en ga dit weekend testen met de XBMC settings via Mysql. Heb dan thuis drie XBMC installaties draaien (Woonkamer: Mac Mini, Mobiel: Ipad, Slaapkamer: Raspberry). De Ipad en de Mac Mini zijn verbonden met de MySQL server op de Synology die ik heb staan. Laat je weten hoe dit met de Raspberry verloopt ;-)

Dit is soooooo leuk….

Erik de Vries
Reageer

Dat klinkt interessant, heb er wel over gelezen maar zelf nooit op deze manier geconfigureerd. Laat inderdaad even weten hoe dit werkt, misschien leuk voor een volgend projectje voor me :P

huub
Reageer

hoe krijg ik ned subs op de raspberry, welke plugin kan hem nergens vinden

huub
Reageer

oke, heb de subs aan de gang, moet zeggen loopt gesmeerd met 512mb, nu nog opzoek naar uitzending gemist

Peter
Reageer

Hoi,

Ik krijg vanmiddag mijn apparaatje binnen. Kan ik ook mijn Logitech afstandsbediening gebruiken waar ik nu mijn LG tv en Humax decoder mee bedien? En zo ja, hoe moet ik die configureren dan?

Groetjes,
Peter

Erik de Vries
Reageer

Werkt deze Logitech afstandsbediening via infrarood? Zo ja dan zal je een infrarood ontvanger op de Raspberry aan moeten sluiten (en vervolgens de Logitech configureren dat deze Windows Media Remote compatible signalen uitstuurt). Ik heb hier zelf geen ervaring mee, ik gebruik tegenwoordig de HDMI-CEC mogelijkheid om deze te bedienen (zie: http://www.avblog.nl/wat-is-hdmi-cec/). Mogelijk dat dit ook voor jou werkt?

huub
Reageer

heb uitzending gemist geinstaleerd, echter speelt hij het niet af, heb je hier codecs ofzo voor nodig

Erik de Vries
Reageer

Dat is vreemd, ik zal het binnenkort zelf ook installeren en kijken of het bij mij werkt. Het zou niet aan codecs moeten liggen, aangezien XBMC alles zelf meelevert en geen externe codecs gebruikt.

theo
Reageer

Nou…. mpeg 2 codec zit er niet op hoor. Die mag je kopen bij rapsberry.

Overigens vind ik het helemaal niks dat er geen knopje op zit om hem even aan te zetten.

UItzetten via de android remote (als het werkt) gaat, maar aanzetten… ho maar.

Sowieso ben ik er niet echt super tevreden over. (vooral over xbmc dan) random aflevering afspelen … ho maar.

VOB / DVD afspelen ho maar… (moet je dus MPEG2 licentie hebben)

Ik ben er nog niet echt heel erg blij van geworden als ik eerlijk ben.

Erik de Vries
Reageer

De reden dat er standaard geen MPEG-2 en VC-1 codec is meegeleverd zijn de kosten die hier aan verbonden zijn. Hoewel het slechts 3,60 pound kost om deze aan te schaffen (de MPEG-2 codec alleen kost 2,40 pound, nog geen 3 euro) is dit toch een fors bedrag op een dergelijk goedkoop apparaat. Aangezien de Raspberry vele functies kan vervullen en dus niet enkel is bedoeld als mediacenter wordt dit niet standaard meegeleverd, aangezien je dan het merendeel van de gebruikers opzadelt met kosten voor een functie die ze nooit gebruiken.

Dat er geen aan/uit-knop op het apparaat zit is inderdaad jammer. Voor mij persoonlijk geen probleem, aangezien ik ‘m nooit uitschakel. De Raspberry Pi verbruikt dusdanig weinig energie dat ik dit voor mezelf kan verantwoorden :)

Je opmerking over “random aflevering afspelen” begrijp ik niet helemaal. XBMC is ontwikkeld als een mediaspeler waarin je hele collectie is opgenomen. Je kan hierin zelf kiezen welke video je wil spelen. Begrijp ik uit je opmerking dat je een willekeurige video wil starten?

Als ik je opmerkingen zo lees zijn deze denk ik eenvoudig op te lossen. Schaf voor een paar euro de codec aan (of download je video’s in een formaat waar geen licentie voor nodig is, zoals het H264 codec waarin nagenoeg alle HD films zijn opgenomen). Laat de Raspberry Pi ingeschakeld (of koop een adapter met een schakelknop) en tot slot zal XBMC bepaalde zaken niet kunnen, maar ik zou dit pakket zeker een kans geven, aangezien het by far het beste mediacenter pakket is wat ik tot dusver ben tegengekomen.

joris
Reageer

hoi allemaal, het aan en uit zetten van de speler heb ik ondervangen door gewoon de speler conventioneel uit te zetten en dan dmv klik aan klik uit schakelaar de spanning er af te halen.
werkt zeer goed, ik heb hem kant en klaar besteld bij sos solutions alles werd mee geleverd inclusief voor geinstalleerde sd kaart dit was echt plug en play , het koppelen met gedeelde mappen en gevoede harde schijf was peanuts,

jan
Reageer

hallo, wat ook een optie is, is de raspberry aansluiten via een usb poort van je tv. zodra je dan de tv dan uit doet zal de raspberry ook uitschakelen. :-)
of uitschakelen via shh shutdown -h of halt als je root bent, als je geen root bent is het sudo shutdown -h of sudo halt. ik ben er erg blij mee gebruik xbian

Erik de Vries
Reageer

Een vrij groot nadeel is dat je dan elke keer je Raspberry op een niet al te nette manier afsluit. Hoewel dat vaak zonder problemen zal aflopen is toch aan te raden altijd een nette shutdown uit te voeren (wat via XBMC sowieso geen probleem is).

peter
Reageer

Hoi erik

ik heb de rasp ook aangeschaft via sos solutions super levering trouwens alleen na een uur was de sd card stuk dus ben ik zelf aan de slag gegaan en heb een SD card met XBIAN gemaakt. voor een leek als ik een heel karwei.
alles draait nu alleen de tijd staat verkeerd, in instellingen kan ik aleen mar amsterdam en the netherlands selecteren,

weet jij daar een oplossing voor?
en wellicht kan je eens uitleggen hoe dat werkt met inloggen met ssh.
voor de rest leuke blog complementen voor alle uitleg

Erik de Vries
Reageer

Ik heb geen ervaring met XBIAN, maar als je de tijd instelt op Amsterdam dan is alles toch ok, of kan je daarna geen tijd instellen? Wat betreft inloggen via SSH, als je Windows gebruikt dan kan je bijv Putty gebruiken, als je een Mac of Linux gebruikt dan kan je ssh in de terminal gebruiken. De werking van SSH uitleggen is nogal een verhaal, mijn advies is even te zoeken op Google of Youtube naar een tutorial.

Jan
Reageer

Erik,

Ik krijg de raspberry niet op normale manier uitgeschakeld hoor, via xbmc.
xbmc freezes, als ik dan de raspberry van de stroom haal en weer aan doe. Geeft xbmc aan dat die niet goed is afgesloten. Ik heb een mpeg-2 licensie besteld, hoop dat de dvd bestanden daarna ook werken.

Guido
Reageer

Beste Erik,

Ik ben van plan Rasbmc te installeren op mijn zojuist afgeleverde Raspberry Pi. Echter vrees ik dat ik met een probleem zit. In de kamer waar mijn televisie staat is geen netwerkkabel. Ik internet enkel via wifi en de router hiervan staat aan de andere kant van het huis op een andere verdieping. Een kabel doortrekken is helaas geen optie. Is het mogelijk om de Rasbmc via een wifi usb adapter verbinding te laten maken met mijn internet?

jan
Reageer

guido,

kan via wifi, hoe het in zijn werk gaat weet ik niet. deze werd verkocht bij de raspberry pi, TP-LINK TL-WN725N draadloze USB adapter. kost ongeveer een 10tje.

JB
Reageer

Erik,

Ik heb Raspberry PI via SOS Solution nu ruim 1 week in gebruik. Ik maak gebruik van WIFI verbinding, echter heb ik Inmiddels met nu 3x films willen kijken iedere keer te maken gehad dat mijn beeld na poosje gaat schokken en dat dannvervolgens geluid wegvalt. Later speelt beeld verder, echter zonder geluid? SOS Solutions weet niet wat dit zou kunnen zijn?
Heb jij wellicht suggestie / tips wat hier aan te doen.

Erik de Vries
Reageer

Heb je al getest met bedraad netwerk ipv wifi? Als het dan wel werkt dan heb je het probleem iig gevonden.

Rene
Reageer

Hallo Erik,

Ik heb sinds kort ook een raspberry pi,met xbmc en heb icefilms, 1channel e.d. Geïnstalleerd. Nu doet zich alleen het probleem voor dat bij het afspelen van films, de film ineens stopt met spelen na ongeveer een uur. Hij springt dan terug naar het vorige menu in xbmc. Enig idee waar dit aan kan liggen? Series spelen perfect af, ik heb daarom te idee dat het iets met de buffer te maken heeft, gezien het beperkte geheugen..

Groet René

Rene
Reageer

Beste Erik,

Ik heb sinds kort ook een Rp met xbmc, met icefilms en 1channel e.d. Geïnstalleerd. Nu heb ik alleen het probleem dat bij het afspelen van films, de fil na ongeveer een uur plotseling stopt. Hij springt dan terug naar het vorige menu van xbmc. Enig idee waar dit aan kan liggen? Heb zelf het idee dat het iets met de buffer te maken heeft, gezien het beperkte geheugen. Kortere films, series e.d. Spelen wel perfect af..

Groet rene

Erik de Vries
Reageer

Heb je dit probleem ook als je films afspeelt die je lokaal hebt staan (op bijv. een usb disk) of enkel via icefilms of 1channel?

John
Reageer

JB & Erik,

Ik heb die van mij afgelopen maandag ook besteld via http://www.sossolutions.nl/product.php?id_product=9324348.

Heb hem donderdag binnen gekregen. Heb hem ‘s avonds aangesloten, ik kreeg in eerste instantie geen beeld, misschien had ik te weinig geduld, want ik heb het van te voren geïnstalleerde sd kaartje opnieuw geladen met de software en vervolgens opnieuw laten laden. Na ongeveer 20 min kreeg ik beeld op mijn tv.
Hierna was het even het netwerk configureren.
Vervolgens aan de slag gegaan.
Netwerkshares gekoppeld en gaan met die banaan.
Het zag er allemaal goed uit, maar kimmen toch bij een flink aantal bestanden net als JB dat hij aan het bufferen is.
Ik heb hem overigens bedraad aangesloten, ook had ik hem draadloos zowel op 2,4 GHz en 5 GHz maar dit was met het afspelen van muziek niet erg, maar met films wel.

Heb net de raspberry overgeklokt naar 1 GHz om te kijken of dit enigszins uit zou maken. Het lijkt er wel op dat hij minder hoeft te bufferen, maar het is nog steeds niet helemaal buffer vrij.

Heeften iemand toevallig nog een goede suggestie.

Erik de Vries
Reageer

Wat je kan proberen is de buffer van XBMC verhogen. Hierdoor zal XBMC meer van de video binnenhalen en is de kans op haperingen kleiner. Je dient hiervoor in te loggen via SSH. In de folder ~/.xbmc/userdata maak je vervolgens een bestand genaamd advancedsettings.xml aan en daarin plaats je het volgende:

<advancedsettings>
  <network>
    <cachemembuffersize>15728640</cachemembuffersize>
  </network>
</advancedsettings>

Sla vervolgens het bestand op en herstart de Raspberry. Mogelijk dat je hier iets aan hebt.

JB
Reageer

Erik,

Ik heb met een netwerkkabel getest en dit lijkt inderdaad wel beter en stabieler te zijn. Echter ik heb een defect in mijn SD kaart waarop de software staat. In overleg met SOS Solutions opsturen en nwe wordt per omgaande terug gestuurd (prima hulp / service). Kan dus medio volgende week meer aangeven t.a.v. mijn ervaring WIFI versus netwerk kabel.

Guido
Reageer

Ik heb inmiddels het wifi adapter binnen die me ergens hierboven werd geadviseerd (TP-LINK TL-WN725N).

Met de Raspbmc Installer (for Windows) heb ik de image op een SD kaart gezet. Hiervoor heb ik eerst mijn wifi gegevens (ssid, password en soort beveiliging) ingevuld in de ‘network configuration’ van de Raspbmc Installer. Vervolgens de SD kaart in de Raspi gestopt en deze aangesloten op mijn tv en power supply. Het lijkt alsof er wel verbinding wordt gemaakt met het netwerk (ik zie een aantal ip adressen en subnet masks voorbij komen) maar dan krijg ik deze melding:

“ADDRCONF(NETDEV_UP): eth0: link is not ready”.

Hierop blijft ie een paar minuten staan, verder gebeurt er niets. Weet iemand de oplossing voor dit probleem? Ik lees her en der dat er nogal wat problemen zijn met wifi adapters en de drivers, degene die ik heb zou echter ‘out-of-the-box’ moeten werken (in ieder geval met Raspbian). Of dat het kan liggen aan poorten van de router? Hoop dat jullie me kunnen helpen..

Erik de Vries
Reageer

Ik ga er eigenlijk vanuit dat eth0 de lan aansluiting is. Deze heb je neem ik aan niet aangesloten en dat lijkt ‘ie niet leuk te vinden. Je kan eens proberen iig de installatie uit te voeren met kabel en als alles werkt zonder kabel en via wifi te proberen. Mogelijk dat het daar ergens mis loopt.

Michiel
Reageer

Beste Erik,
Ik heb de Raspberry Pi vandaag aangesloten maar het lijkt er op dat ik geen internetverbinding heb. In ieder geval kan ik niet via de browser op internet. (Ik heb een verbinding met een kabel). Enig idee hoe ik dit kan fixen?
Alvast dank

Erik de Vries
Reageer

Wat heb je precies geinstalleerd op de Raspberry? En voor de zekerheid, deelt je router zelf ip adressen uit (dhcp) of moet je deze handmatig instellen? (indien het laatste, heb je dit gedaan?)

kd
Reageer

Hoi ik heb deze ook na eerst met rasbmc nu xbian erop gezet heb ik het idee dat deze sneller is ik heb alleen het probleem dat mijn nas in de nacht uitstaat xbmc daarna geen netwerkschijven meer kan vinden als die weer aan staat. hoe zou ik dit kunnen moet nu dus elke keer weer opstarten.

Denny
Reageer

heb zojuist ook een pi b aangeschaft.
kan iemand mij vertellen welke merk/type sd geheugen en waar ik het beste kan kopen voor het draaien van Raspbmc

Hans
Reageer

Hoi Erik,
Duidelijk verhaal. Ik overweeg er één aan te schaffen om op een oude beeldbuis-tv aan te sluiten. De gele RCA aansluiting zit er op, maar wordt die ook door XMBC ondersteunt?

groet

Erik de Vries
Reageer

Dat werkt zeker, heb ik laatst bij een vriend uitgeprobeerd.

Kees
Reageer

Beetje een dubbelpost, excuus daarvoor. Ik lees dat er een gele rca aansluiting op zit en dat deze aan te sluiten is op de oude beeldbuis tv. Is de gele aansluiting niet alleen voor video ? of word het geluid dan ook op mijn tv afgespeeld. en zo niet.. Is het mogelijk het beeld via de beeldbuis-tv te laten lopen en het geluid via mijn stereo (met hdmi) ? btw mijn complimenten voor deze super informatieve site !

Geert Hannink
Reageer

Beste Erik,
Weet je of ergens voorgeïnstalleerde SD kaartjes met OpenELEC (XBMC) voorgeïnstalleerd verkrijgbaar zijn? Er zijn wel complete kits in de aanbieding maar de meeste accessoires heb ik wel; die hoef ik dus niet meer te kopen.

Erik de Vries
Reageer

Ik ben niet bekend met bedrijven die kant-en-klare kaartjes leveren. Mijn advies is zelf een goed SD-kaartje te kopen en deze te voorzien van een geschikt besturingssyteem. Als je mijn handleiding volgt moet je denk ik een aardig eind komen (kijk ook vooral even op de websites van de makers van de verschillende besturingssytemen).

Kees
Reageer

Beste Eric,

ik heb gisteren m’n raspberry pi binnen gekregen, instaleren van raspbmc ging prima. Nu wil ik de extra codecs gaan aanschaffen en daar moet je het serienummer voor hebben. Hier voor moet je inloggen. Je hebt het over inloggen via ssh maar wat bedoel je hier mee? Ik ben geen ervaren gebruiker. Ik kan via de computer de bestanden zien die op de rasberry pi staan en hoef hier voor niet in te loggen. Ik zie dan een mappen structuur waar ik niets mee kan. Kun jij me helpen?

Cees
Reageer

Inmiddels heb ik ook een pi met daarop Raspbmc
Echter heb ik wel problemen, toetsenbord en muis doen het niet, maar belangrijkste nog; netwerk doet het niet. Gewoon bedraad en met dhcp. Snap er niets van. Installeren doet hij wel vanaf sd kaart (ophalen van software e.d.). Daar ligt het dus niet aan. Nieuwe image geprobeerd, usb devices los gekoppeld e.d.

Cees
Reageer

Alles opgelost!!!! Mijn adapter was dus gewoon niet stabiel. Andere erop en het draai als een zonnetje!

Erik de Vries
Reageer

Goed te horen dat het is opgelost en meteen een mooie tip voor anderen met problemen.

Hans van Leeuwen
Reageer

Hoi Erik

Ik wil xbmc hoofdzakelijk gebruiken voor stereo audio, vroeg mij af of daar ook passthrough voor is zodat mijn versterker/dac de audio kan afhandelen en of de raspberry verder nog beperkingen heeft wat audio betreft, ik draai ook flac 24/192 hi res audio namelijk.

frans
Reageer

Hoi Erik, het lukt mij niet om via raspbmc wireless verb te krijgen, via mijn andere kaartje (raspbian) heb ik geen probleem maar wanner ik wissel en mediaplayer wil gebruiken wil het niet

Erik de Vries
Reageer

Ik ben zelf niet in het bezit van een wifi-adapter, het is dan ook lastig je hierbij te helpen. Mijn advies is deze vraag te stellen op een discussieplatform over Raspbmc.

Angela
Reageer

Hallo
Ik heb ook een raspberry met xbmc maar nu wil ik icefilms erop zetten
Weten jullie hoe dat in zijn werk gaat alvast bedankt
Heb hem wel op de tv aangesloten

frans
Reageer

Erik.
Bedankt voor reactie. ik ben voor de xbmc maar overgegaan op wired en daar zijn geen problemen, ik gebruik nu wireless raspberry en voor xbmc wired, werkt nu prima

frans
Reageer

Inmiddels werkt wifi uitstekend op zowel het programma al als mediaplayer, lag toch aan de instelling dhcp,

Maurice
Reageer

Goedemiddag,
Ik heb icefilms draaien, dvd-rips speelt ie prima af, maar als je een 720 versie aanzet dan slaat de Pi vast. Kan het aan de snelheid van m’n sdkaart liggen?(class 4 als ik me niet vergis)

Maarten
Reageer

Hoi Erik, ik gebruik ook XBMC remote op m’n Iphone, maar als ik dan op remote control op ondertiteling druk, zegt hij dat er geen subtitels available zijn, het gaat mij eigenlijk om de functie M op het toetsenboard.
Dus maw hoe stel ik se subtitles in?
Alvast bedankt voor de moeite.
Gr, Maarten

Ferry
Reageer

Hallo Erik,
Is het misschien handig om nog een overclock handleiding te maken?
En ook hoe je je xbmc kan personaliseren?

Groet,
Ferry

Ferry
Reageer

Nog even een toevoeging, heb je nog tips en tricks om je RPi nóg sneller te maken? Hoe is het trouwens mogelijk om met de logitech harmony de RPi aan te sturen?

tomtomclub
Reageer

ja dat zal ik ook graag willen weten hoe dit nu zit

Peter
Reageer

Hoi,

Ik heb een MPEG codec aangeschaft en moet nu een code invoeren via SSH. Maar het inloggen via PUTTY werkt niet. Ik voer in PUTTY mijn xbmc ip-adres in en als ik op ‘open’ klik dan verschijnt er zo’n zwart command-scherm. Ik kan daar echter niets invoeren… Wat zie ik over het hoofd en/of doe ik fout?

tomtomclub
Reageer

@peter heb je wel het ip ingevoer in putty van je ras

Joram
Reageer

Hallo,

Ik heb momenteel een harde schijf aan mijn Raspberry Pi hangen, ik kan nu wel de films die op de schijf staan afspelen in XBMC maar het lukt mij niet om vanaf de PC bestanden met de schijf te delen.

Ik kan via de PC wel alle bestanden zien die er op de harde schijf staan.
Is hier een oplossing voor, ik zou graag wat bestanden met de schijf willen delen om ze vervolgens op mijn Raspberry af te kunnen spelen.

Alvast bedankt,

Erik de Vries
Reageer

Beste Joram, begrijp ik goed dat je de harddisk aan je Raspberry wil hangen en dan via je pc bestanden (via het netwerk) er heen wil kopieren? Indien je dat wil dan zal je Samba moeten inschakelen op je Raspberry Pi. Ik moet zeggen dat ik hier geen ervaring mee heb, ik verbind juist de andere kant op (heb dus niets aan de Raspberry hangen maar verbind via het netwerk naar opslag waar mijn films staan).

rob
Reageer

Vandaag mijn raspberry binnen gekregen en ben er achter gekomen dat mijn afstandbediening niet werkt.
Nu wil ik mijn ipad gebruiken en moet ik de host invoeren maar ik kom niet bij de setting in xmbc om mijn ip of hostnaam te zoeken.
Heeft iemand een idee hoe ik dit voor elkaar krijg?

Erik de Vries
Reageer

Gebruik je xbmcRemote? Zo ja dan kan je op “find XBMC” klikken onder de knop “add host” om zo automatisch op je netwerk te zoeken. Je hoeft dan geen IP adres te weten. xbmcRemote is sowieso een aanrader, is gratis en werkt erg prettig.

Rob
Reageer

Ik heb dat geprobeerd maar helaas werkt de wireless lan niet die ik heb liggen.
Ik heb al wat rond zitten lezen hoe ik deze wel aan het werk kan krijgen maar als ik wil inloggen met putty kan ik wel de root intikken maar kan niet invoeren bij password.De letters kan ik niet eens intikken

Erik de Vries
Reageer

Bij inloggen via Putty zie je niet dat je het wachtwoord intikt. Je moet gewoon tikken en op enter drukken, je zal daarna inloggen.

sven
Reageer

Hoi Erik,
Ik ben sinds een paar dagen ook in het bezit van een rasp. werkt prima met xbmc, aleen super traag. Het enige probleem dat ik tegen kom is als ik via de usb een harde schijf met films aansluit op de rasp. dan begint hij te haperen en loopt hij na een tijdje vast. en de schijf met films kan ik niet vinden in xbmc.
Kun je mij hierbij helpen.
Alvast bedankt,

Rob
Reageer

Als ik pi in tik zie ik dit wel maar als ik raspberry in tik krijg ik acces denied.
Hij ziet de rasp dus wel maar ik kom er niet in.

Rob
Reageer

Ik zit nu in mij raspb maar ik kan alleen inloggen met password openelec.
Ik krijg het niet voor elkaar om in de boot te komen.
Dus dat overklokken gaat niet/
Wat doe ik nu fout?

Marijn
Reageer

Hallo Erik,

Sinds enkele maanden heb ik een raspberry die ik gerbuik als mediaplayer (overigens heb ik hem niet zelf geinstaleerd). Sinds gisteren gaat de raspberry na enkele minten vanzelf uit. Hoe lang dit duurt verschilt, soms na een half uur en soms na enkele minuten. Heb je enig idee waar dit aan zou kunnen liggen? Ik dacht zelf dat het van de laatste updates komt. Nu update ie zelf, maar ik weet eigenlijk niet of ik terug kan naar de vorige versie. Graag je reactie. Groet, marijn

Erik de Vries
Reageer

Als je Raspbmc gebruikt kan je niet zonder een herinstallatie terug naar een oude versie. Dat te hebben gezegd, ik draai ook de laatste versie en die draait volledig stabiel. Ik verwacht dan ook dat er iets anders aan de hand is. Kan je anders eens kijken of je iets raar ziet met bijvoorbeeld de temperatuur? (kan je in XBMC bekijken bij systeem informatie). Heb je verder iets afwijkends gedaan zoals bijvoorbeeld overclocken?

Marijn
Reageer

Als je Raspbmc gebruikt kan je niet zonder een herinstallatie terug naar een oude versie. Dat te hebben gezegd, ik draai ook de laatste versie en die draait volledig stabiel. Ik verwacht dan ook dat er iets anders aan de hand is. Kan je anders eens kijken of je iets raar ziet met bijvoorbeeld de temperatuur? (kan je in XBMC bekijken bij systeem informatie). Heb je verder iets afwijkends gedaan zoals bijvoorbeeld overclocken?

Ik heb eigenlijk verder niets afwijkends gedaan (overclocken oid). De temperatuur was zojuist na opstarten 22 graden. Vervolgens gewacht tot hij uitviel. Na opnieuw opstarten was de temperatuur 34 graden. Direct daarna viel hij weer uit en na opnieuw opstarten was de temp 35 graden. Heb geen idee wat de temperatuur zou mogen zijn. Zijn er verder zaken in systeem waar ik op zou kunnen letten?

groet, Marijn

Bert
Reageer

Hallo Erik,
Mede dankzij jouw blog heb ik rasp besteld en gebruik ik deze volgens jouw handleiding als raspmc player.
Tot nu toe kon ik al mijn films, series en muziek bekijken en beluisteren. Vanmiddag liep ik echter tegen het probleem aan dat ik geen film kon bekijken uit een map VIDEO_TS. Als ik op een bestand klik hoor ik wel het geluid, maar zie ik geen beeld.
Ik heb begrepen dat de xbmc player geen enkele moeite met dit bestandstype heeft.
Doe ik iets niet goed? Zie ik iets over het hoofd? Hellup!

vrgr
Bert

Erik de Vries
Reageer

XBMC heeft zelf geen problemen met dit formaat, echter heeft de Raspberry standaard geen licentie aan boord om MPEG2 (zoals dvd) af te spelen. Deze kan je los aanschaffen op http://www.raspberrypi.com/mpeg-2-license-key/ wat dit probleem op zou moeten lossen. Je kan ook nog de toevoeging van mijn blog proberen over het probleem met zwart beeld bij afspelen video’s (zie onderste stuk van dit blog).

Bert
Reageer

Erik,
bedankt voor je reactie. Ik heb het gpu mem van mijn rasp opgezocht en dit stond al op 128 ingesteld. Ik heb nu een license-key besteld via jouw link.
Ik ben benieuwd of dit gaat werken.
Ik hou je op de hoogte.

vrgr Bert

Dennis
Reageer

Erik,

Superhandige site, bedankt! Ik had alleen nog een vraagje wat betreft Xot. Ik heb de link rieter.net/pages etc toegevoegd bij bestandsbeheer maar hier staat niks bij. Wat moet ik precies doen om xot bij de addons te zien te krijgen? Alvast bedankt!

Groetjes,
Dennis

Bert
Reageer

Hallo Erik,
De bestelde license-keys heeft raspberrypi.com aan mij gemaild. Het lukte mij niet om deze op de chique manier via linux comando’s in het config.txt bestand van de rasp in te voeren. Uiteindelijk heb ik het sd-kaartje uit de rasp in de pc gestopt (Windows) en met ‘kladblok’ de licentie keys in config.txt ingevuld en opgeslagen.
Het sd-kaartje vervolgens weer in mijn rasp gestop, deze opgestart en…….alles werkt!!! Ik kan nu al mijn video-formaten in perfecte kwaliteit afspelen. Ik ben er zeer tevreden over.

Vrgr Bert

tomtomclub
Reageer

hoef niet meer de licentie keys staat er al in

Simon
Reageer

Hoi mede Raspberry pi gebruikers. Ik heb sinds een week een setje en het meeste draait prima maar bij Uitzending gemist heb ik altijd na 4 1/2 minuut een haperend beeld. Alsof hij moet bufferen. Als ik wireless op mijn tablet kijk naar uitzending gemist heb ik dat nooit en bovendien zit de Raspberry pi wired. Bij Holland doc en Cultura24 heb ik wel eens aan het begin dat hij even moet bufferen maar daarna loopt het goed.Ik heb een class 6 SD card en nu een class 10 besteld in de hoop dat dit helpt maar verder zou ik niet weten hoe ik dit kan oplossen. Hoe draait Uitzending gemist bij jullie?

Giegie
Reageer

All,

Met het nieuwe b model met 512 mb is er ook een issue opgelost met het geluid. Iets van een lekkage en hdmi, dacht ik. Google het.
1channel en icefilm was een piece f cake.
Alleen subtitles doen het wel op de pc maar niet op de Rpi.

Marco
Reageer

Hallo Allen!

Sinds een week heb ik een raspberry met raspbmc draaien. Hiervoor had ik het op een laptop en dat werkte allemaal prima, niks geen problemen!

Op de raspberry duurt het inladen van keuzes nu zo lang dat dit niet meer leuk is! Vooral met kanalen zoals Icefilms etc zit er zon lange wachttijd op alle menus dat het frustrerend wordt. Ik kan zelf geen oplossing of verbetering vinden. Ik heb een wired connection en internetsnelheid is hoog gegoeg.

Heeft iemand toevallig een gouden tip die me verder kan helpen?

andre
Reageer

ja daar heb ik ook last van
dat alles zo traag is
en op de pc super snel

is dit op te lossen????

andre

Simon
Reageer

Marco, Andre … je kan in de settings de Raspberry pi overclocken en wellicht een snellere SD card nemen (class 10) als je die nog niet gebruikt. Wat betreft mijn eigen probleem met Uitzending gemist even een update. De Uitzending gemist stream stopt steeds na 15 minuten als ik Raspbmc gebruik. Nu heb ik even wat testen gedaan en Xbian en daar heb ik dat probleem niet. Xbian oogt wat simpeler en dat is met name omdat het menu 2 versies kent (het kent ook nog een Advanced menu). Verder is het min of meer hetzelfde voor de gebruiker.

Tom
Reageer

Ik zet via mijn ipad de raspberry in xbmc betjes uit maar hoe krijg ik mijn raspberry dan weer aan????
Alvast bedankt

Erik de Vries
Reageer

Wanneer je de Raspberry hebt uitgeschakeld is de enige manier om deze weer aan te zetten de stroom eraf halen en er weer opzetten.

Joop
Reageer

Hallo

Ik krijg steeds bij 1 channel (script fout in plugins) is daar een oplossing voor.

Lolke de Jong
Reageer

Hallo Erik,

Via google heb ik je website gevonden, mooie informatie schrijf je.
Ik zit inderdaad ook met het afspelen van .VOB bestanden.

Ik heb via SSH de config aangepast, alleen deze stond al op 128..dit zal XBMC zelf inmiddels wel hebben aangepast.

Maar ook met de 128 setting heb ik problemen, ik heb hem op 192 en op 256 geprobeerd..maar ook geen beeld.

Je hoort wel de muziek, maar geen beeld.

Ik ben erg benieuwd.

Rob
Reageer

Hallo Erik,

Als ik series ga scannen loopt het
systeem steeds vast, ook de tijd blijft
Dan stil staan.

Stroom eraf is de enige oplossing, echter
Bij nieuwe pogingen loopt hij andere series ook weer vast. Steeds weer een beetje en dan vast.
Dit gaat bij scannen van de tv-shows met
De tvdb. Versie xbmx frodo. Onder
open elec.

Is dit een bekend iets bij iemand?

Groeten Rob

Erik de Vries
Reageer

Waarschijnlijk staat er een bestand in je library waar XBMC van vastloopt. Je kan proberen de logfiles na te kijken, mogelijk kan je daar uithalen bij welke bestand XBMC vastloopt. Als je dat bestand verwijderd gaat het hopelijk goed. Ik draai tegenwoordig ook OpenElec en heb dit probleem zelf nog niet ervaren.

Tom
Reageer

Is de raspberry vrij geruisloos als je hem niet gebruikt?
Zit te denken om er een te plaatsen op mijn slaapkamer.
aangezien ie dicht bij mijn bed komt te staan, is het wel handig als ie vrij stil is..

Aansluiting gaat via de lan naar de nas..

Erik de Vries
Reageer

De Raspberry is 100% stil, er zit geen ventilator op of andere onderdelen die geluid maken.

Tom
Reageer

Thnx.. voor je snelle reply..
Ik zat namelijk te twijfelen tussen deze en de wd tv live (2011)..
Maar als deze stil is, met de huidige (TV) afstandbediening te bedienen is en met XBMC erop ga ik er voor…

Erik de Vries
Reageer

Of deze via je tv afstandsbediening werkt hangt van je tv af, controleer dat van te voren wel even.

Tom
Reageer

Wat is trouwens het verschil tussen de externe voeding en TV via USB.. Gaat de raspberry dan ook in standby? En is dit trouwens aan te raden?

Erik de Vries
Reageer

Bij een externe voeding blijft de Raspberry gewoon aan, onafhankelijk van je tv. Als je de Raspberry aan de USB poort van je tv hangt zal deze (mogelijk) uitgaan als je tv uitgaat. Het is dan van belang dat je altijd van te voren netjes XBMC afsluit zodat de Rapsberry uitgaat voor je de tv uitzet. Doe je dat niet dan is er kans op datacorruptie omdat de Raspberry dan opeens uitvalt bij uitschakelen van je tv. Mijn advies is een externe voeding te gebruiken.

Joram
Reageer

Hallo Erik,

Ik heb nog een vraag, ik heb mijn Raspbmc momenteel volledig geïnstalleerd zoals ik hem wil hebben. Nu wil ik hier van graag een back-up maken en die op een USB stick bijvoorbeeld zien te krijgen, is dat mogelijk?

Ik heb bij ‘Program’ wel het programma Back-up gevonden, maar daar kan ik niet kiezen de back-up te schrijven naar een USB stick.

Heb jij tips hiervoor?

Alvast bedankt.

Erik de Vries
Reageer

Voor het maken van een backup kan je bijvoorbeeld via een SFTP (onder Windows bijv. WinSCP op de Mac bijv. Transmit) applicatie inloggen op de Raspberry. Als je dan de hele .xbmc folder download en opslaat dan kan je die bij een herinstallatie zo terugzetten.

carl
Reageer

Hallo erik.
Heb met veel bewondering alles hier gelezen.
En zelf door de goede informatie hier een raspberry aangeschaft.
Gelijk maar OpenElec erop gezet.
Ik heb meerdere jaren ervaring met de Apple tv 1 en 2 en gebruik xbmc al een hele tijd’, dus alles was al bekend voor mij,
Ik moet eerlijk zeggen dat ik na een paar dagen erg onder de indruk ben.
De snelheid is beter als de snelheid van mijn Apple tv 2 en ook 3 d films die ik stream lopen goed terwijl als ik dit met mijn apple tv 2 wil doen hij uit xbmc knalt dus vastloopt.
Ook via de synology loopt alles perfect..
Nu nog een licentie aanschaffen en klaar
bedankt voor de informatie

daniel
Reageer

Dank voor deze info. Heb de bestelling ook al bijna klaar staan….. Maar ik heb ook ergens gelezen dat de Pi niet zo goed overweg kan met SD-kaartjes van klasse hoger dan 6x. Heb jij daar ervaringen mee? Ik ben geneigd om een 10x te kopen.

Erik de Vries
Reageer

Ik ben net terug van vakantie, vandaar de late reactie. Ik heb er zelf een klasse 4 kaartje van Sandisk inzitten (8gb). Toevallig omdat ik deze overhad na aanschaf van een nieuw kaartje voor m’n camera. Ik heb geen ervaring met snellere kaartjes.

kees
Reageer

Er,
Ik zit na het lezen van deze site te denken aan de aanschaf van een raspberry pi.1 ding, ik heb een behoorlijke oude tv (dikke beeldbuis) met alleen scart aansluiting.Is het mogelijk met xbmc video en geluid af te spelen/aan te sluiten op zo’n oude tv ? en heeft iemand hier ervaring mee ?

Erik de Vries
Reageer

Ik ben net terug van vakantie, vandaar de late reactie. Ook op een oude tv kan je prima beeld en geluid afspelen. Er zit daarvoor een (gele) tulpstekker en een minijack uitgang op de Raspberry.

Kees
Reageer

Top !.. Weet je of het ook mogelijk is het geluid via hdmi te laten lopen en het beeld via de oude beeldbuis tv ?

Erik de Vries
Reageer

Ik verwacht dat dit niet gaat werken, ik heb dit echter niet zelf geprobeerd.

Ikke
Reageer

Hallo erik,
Ik bezit al een tijdje een raspberry pi en ik heb sinds kost xbian erop gezet ipv xbmc.
Alleen heb ik nu al een paar keer gehad dat ik een film heb ingeladen de raspberry niet meer reageerd en het beeld op tv donker is,wat ik dan even doe is de voeding eraf halen en weer opnieuw opstarten.
Weet jij zo te zeggen waar dit aan kan liggen ?

Erik de Vries
Reageer

Ik ben net terug van vakantie, vandaar de late reactie. Ik heb deze ervaring zelf niet. Momenteel draait ik OpenElec en ben nog geen videos tegengekomen die de Raspberry laten vastlopen. Om wat voor formaat gaat het?

jan
Reageer

hallo Erik,
Aller eerst bedankt voor je beschrijving. Ik heb de Pi aan de praat xbmc erop en de licensekey ingevoerd. Normaal zou je zeggen je kan de film kiezen en op afspelen moeten kunnen klikken. Er gebeurd dan echter niets. losse vob afspelen gaat wel, maar dit is niet handig. Enig idee? Bij config staat al 128.
alvast bedankt

Erik de Vries
Reageer

Ik ben net terug van vakantie, vandaar de late reactie. Wat doet XBMC als je op de folder waar de vob bestanden instaan (meestal video_ts) op de play knop drukt? Normaliter hoort deze dan te starten met afspelen.

Jan
Reageer

Hallo Erik, Goeie vakantie gehad.
Als ik op play druk start de video. Vaak hebben posters een eigen start stukje op de dvd gezet. Dit wordt nog aardig afgespeeld. Daarna komt hij het dvd menu aan en dan krijg ik een zwart scherm.

Ikke
Reageer

Om wat voor bestanden het gaat weet ik zo niet dan moet ik even goed kijken als ik een film selecteer……..momenteel draait hij op xbian en heb al gehoord dat deze niet zo stabiel als xbmc of openelec.
Wat vind jij het beste voor de raspberry pi ?

Alvast bedankt voor je reactie’s

Erik de Vries
Reageer

Ik denk dat dit vooral een kwestie van smaak is. Ik draai momenteel OpenElec waar ik zeer over te spreken ben. Ik gebruik mijn Raspberry dan ook enkel als mediacenter en nergens anders voor.

Ikke
Reageer

Hallo erik ik heb er vandaag ook openelec op gezet,ik heb alleen een probleem met de xbmcremote app.Ik krijg geen verbinding meer met de app en de raspberry,normaal heb ik gewoon het ip adres erin staan en gebruikersnaam xbmc en wachtwoord xbmc
Weet jij zo wat ik nu verkeerd doe ?

Erik de Vries
Reageer

Standaard zoekt de app op poort 8080, pas deze aan naar poort 80 en het zou moeten werken. Controleer ook even de instellingen van XBMC zodat je zeker weet dat dit allemaal ingeschakeld staat.

krieter
Reageer

Hoi eric,
Ik wil ook zo’n RB pi aanschaffen, natuurlijk de (B).
Graag in een doorzichtig doosje.
1.Waar koop ik die best?
2.SD-kaartje (mijn advies is minimaal 4GB te kopen) is meer beter?
Ik heb er hier eentje van 32Gb.
Maar kun je ook een voorgeinstallerd SD kaartje kopen voor zo’n Pi ?
3.Kun je die ook bedienen met een Nokia Lumia 800 (Windows Phone).
4. Indien niet welke AB gebruik ik dan best?

Alvast bedankt,

Mvg, krieter.

Erik de Vries
Reageer

Ik heb deze bij de officiële distributeur aangeschaft ( http://authenticate.rsdelivers.com/ ). Qua opslag is 4gb meer dan genoeg, video’s zal je toch via een externe opslag moeten afspelen (usb schijf of een nas). Er zijn bedrijven die complete kits verkopen, echter is het zelf installeren een fluitje van een cent (zie mijn blog hoe je dat doet). Of bediening met een Windows Phone werkt weet ik niet, ik heb enkel ervaring met de iPhone en Android app’s.

Joram
Reageer

Hallo Erik,

Bedankt voor je vorige antwoord, het maken van een back-up is gelukt.
Ik heb nog een vraag, een van mijn Raspberry’s heb ik op Wifi aangesloten staan, nu lijkt het dat als ik hem een tijdje niet gebruik dat die in een soort Time-Out modus komt en de Wifi uitzet.
Het gevolg is dat ik hem niet via bijv ‘Yatse’ weer aan kan krijgen.

Is er een oplossing voor dat Wifi niet automatisch uit gaat?

Alvast bedankt Erik,

Gr Joram,

Erik de Vries
Reageer

Ik heb helaas geen ervaring met de Raspberry icm een wifi verbinding. Ik ben bang dat ik je hier niet verder mee kan helpen.

Tom
Reageer

Ik lees het een stukje over hdmi passthrough. Wat is dat eigenlijk?
En is de combinatie Pi –> HDMI 1.4 –> versterker (yamaha v471) –> HDMI 1.4 –> TV mogelijk om audio dolby digital en DTS juist te verkrijgen?

Ik heb namelijk bij mijn bluray (bd-e6100: lan bekabeld) wat buffer problemen.. Neem aan dat de Pi een betere processor heeft..

Erik de Vries
Reageer

HDMI passthrough zorgt er eigenlijk enkel voor dat de bediening van de Raspberry via je tv kan verlopen (met de afstandsbediening van je tv). Ik heb mijn Raspberry via hdmi aangesloten op mijn receiver en de receiver weer op mijn tv. Zowel DTS als Dolby Digital werkt zo probleemloos. Let wel op dat je receiver zowel DTS als Dolby Digital ondersteund, aangezien de Raspberry dit niet al te best zelf kan decoderen.

Erik de Vries
Reageer

Je receiver ondersteund dit zo te zien gewoon. De Raspberry stuurt de DTS / Dolby Digital signalen dan 1-op-1 door naar je receiver en doet er zelf niets mee (kortom, de receiver verwerkt dit zelf, de Raspberry hoeft dan geen kostbare cpukracht op te offeren om iets met het geluid te doen). Je moet enkel zorgen dat de passthrough functie aanstaat in XBMC.

Maurice
Reageer

M.b.t. het achterhalen van het serienummer van de Raspberry Pi voor het aanvragen van de mpeg-2 en vc-1 license keys heb je voor OpenELEC XBMC een login en wachtwoord nodig dat ik hier nog niet voorbij heb zien komen, n.l.

username: root
password: openelec.

Ik hoop dat ik hier wat mensen mee kan helpen die moeite hebben om bij het serienummer te komen.

Voor het opzoeken van het serienummer hoef je trouwens niet met SSH verbinding te maken middels bijv. Putty. Het serienummer is ook gewoon via het menu van OpenELEC XBMC te bekijken bij de instellingen.

jeff
Reageer

Ik heb problemen dat mijn Pi gaat bufferen. Heb er raspbmc op
iemand een idee ben nieuw in dit fenomeen en kon er niets over vinden

Erik de Vries
Reageer

Waar staan de bestanden die je wil afspelen? Ik verwacht dat daar het probleem ontstaat, stream je bijvoorbeeld over wifi, of kan het zijn dat de NAS / USB disk niet helemaal lekker werkt? Er zijn meer mogelijkheden, maar ik zou hier beginnen met controleren.

Tom
Reageer

Ik zit nog een beetje te twijfelen..
Mijn bluray heeft soms moeite met mkv bestanden (alleen via netwerk) waardoor geluid niet mee synchroon loopt met beeld.. Alle Xvid daarentegen werken prima obv dezelfde kwaliteit en geluid.
De TV speelt alles prima af, maar kan geen dolby digital en DTS decoderen. Dit laat ik nu de receiver doen, maar volgens mij ontstaat hierdoor wel wat kwaliteitsverlies in het geluid.

Behoud je met hdmi passthrough wel het originele geluid van het bestand?
En verder lees ik over de processor 512 mb. Is dit DDR-2 of DDR-3.

Erik de Vries
Reageer

Met HDMI passthrough blijft het geluid digitaal (dus onaangepast) tot bijvoorbeeld je TV of receiver deze verwerkt. Dit zou dus geen kwaliteitsverlies moeten opleveren. Verder heeft de Raspberry Pi inderdaad 512 mb geheugen, dit zit vast op de chip en is niet uit te breiden of aan te passen.

paul
Reageer

hoi,
ik heb sinds 2 maanden een raspberry pi van mn vriendin gehad, erg tevreden overe alleen blijft ie soms vast zitten maakt niet uit waar, maar komt ook niet meer verder, zelfs al een keer de hele dag gewacht dus de net stroom er af en toen kreeg ik dit [Raspberry Pi] Kernel panic – not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block en dat is alle wat ie aan geeft!! hoe kan ik dit zelf verhelpen!!! al de 2e x trouwens
vg paul

Erik de Vries
Reageer

Het klinkt als een probleem met de SD kaart (hoewel ik dat fout kan hebben). Je kan als eerste oplossing even nakijken of je de contactpunten van de kaart kan schoonmaken. Als tweede optie kan je een andere SD kaart proberen (mocht je die hebben liggen).

Dominic van Nispen
Reageer

Hallo Erik,

Ik ben van plan een Raspberry aan te schaffen maar heb iets nog niet helemaal duidelijk.Is het ook mogelijk om aan de RPI een sata schijf van een pc te hangen en vanaf die schijf je films gaan kijken of is het dan handiger om er een externe harde schijf aan te verbinden.
Tevens zou ik ook graag een servertje voor mijn bestanden opzetten zodat ik ze van afstand kan benaderen, maar is dit handig via de RPI en kan dat dan samen met xbmc of zou de dan 2 aparte constructies moeten opzetten?

Alvast bedankt!

Groeten,
Dominic

Erik de Vries
Reageer

De Raspberry heeft enkel USB poorten om externe apparaten te verbinden. Een externe harddisk zal dus altijd via USB aangesloten moeten worden. Een alternatief is een NAS in te zetten welke je via het netwerk kan benaderen.

Het is zeker mogelijk om de Raspberry als een XBMC en fileserver in te richten. Als voorbeeld, je kan een harddisk via USB aansluiten op de Raspberry en deze toegankelijk maken via FTP en/of Samba (samba maakt “windows file sharing” mogelijk).

Vergeet niet dat de Raspberry niet al te krachtig is, ik weet niet hoe deze zal werken als je een film wil kijken en tegelijk grote bestanden via het netwerk kopieert.

dominic van Nispen
Reageer

Dankjewel voor de snelle reactie!
De server en xbmc zullen niet tegelijk gaan werken dus daar voorzie ik geen probleem in,
Als ik het dan goed begrijp en ik zou er zowel een fileserver als een mediacenter van willen maken, dan zou ik op de RPi een harde schijf via usb aan moeten koppelen en dan via 1 van linux distro’s de server inrichten en via die distro ook xbmc opstarten, of zit ik er dan nog naast?
Groeten Dominic

Erik de Vries
Reageer

Bijvoorbeeld OpenElec heeft standaard een Samba server ingebouwd. Wil je meer dan zal je naar een andere distro moeten kijken.

dominic van Nispen
Reageer

Mijn uiteindelijke doel is namelijk:

Ik heb nu mn laptop die ik overal voor gebruik en mee naar toe neem,
Maar ik wil graag een fileserver die ik overal kan benaderen om bestanden e.d. te gebruiken en dan wil ik ook graag een mediacenter die alle films en muziek bevat zodat dit van mijn laptop af kan en ik deze ook niet constant aan de tv hoef te koppelen/

Het mooist zou mij dit dan lijken om dit met een raspberry te gaan regelen maar het moet vooral het meest handig, goedkoop en efficient zijn natuurlijk.
Nu ben ik benieuwd of mijn idee ook daadwerkelijk handig is of dat dit uiteindelijk nog onpraktisch en duur qua stroom voor externe hd e.d. is

Groeten,

Dominic

Erik de Vries
Reageer

Wil je echt een nette oplossing dan kan ik een NAS aanraden. Ben er zelf een van Synology en bevalt erg goed.

dominic van Nispen
Reageer

Oke dat is duidelijk, Dankjewel!

paul
Reageer

hoi erik,

bedankt voor de reactie, maar ik weet zeker dat het niet aan mn sd kaart ligt, maar aan het verkeerd afsluiten van mn raspberry pi omdat hij vast liep.
als ik een andere sd kaart heb, kan ik dan alle bestanden van de orginele sd kaart gewoon kopieeren naar de nieuwe sd?

thnx paul

carl
Reageer

je kan met HDD Raw Copy Tool een copy maken van je sd kaart

En je kan met Win32DiskImager je copy weer naar een ander sd schrijven

Let wel op met het maken van je copy dat je er een .img van maakt

Jos
Reageer

Dag Erik,

Via jouw website ben ik in het Raspberry “domein gevallen” en werk nu enige tijd met Raspmc.
Op dit forum zie ik regelmatig vragen en/of suggesties hoe een back-up te maken van de SD kaart. Ik gebruik met veel sukses twee simpele manieren te weten:
1- image te maken (hierboven ook al aangegeven) en
2- 2- middels een zip bestand te maken m.b.v een script voor back-up en een script voor restore
Aangezien ik zelf veel baat had bij stap voor stap instructie hoe dit te doen dacht ik dit op dit forum aan te geven voor de liefhebber. De instructies staan in de volgende links
1- Via Image : http://forum.stmlabs.com/showthread.php?tid=8795
2- Via 2 scripts, voor maken van back-up en een voor het terug zetten van de back-up.
http://www.linux-tips-and-tricks.de/index.php/Raspberry-Pi/Sicherung-der-xbmc-Konfiguration-unter-windows/how-to-backup-the-xbmc-configuration-on-windows.html#English

1- heeft het voordeel dat je geen “werkende”XBMC voor hoeft te hebben.
2- je kan de backup terug zetten naar iedere SD kaart ongeacht de grootte van de kaart

Ik gebruik de back-ups ook om e.v terug te gaan na een XBMC update welke me nog niet bevalt. Je moet dan natuurlijk wel auto update uitzetten voordat je de back-up maakt.

Jos
Reageer

Dag Erik

Zie dat je van RaspbMC naar Openelec bent over gestapt. Ik werk nu enige tijd met RaspbMc maar vind dat het afspelen van DVD’s in folders en ISO bestanden na niet bepaald soepel of niet gaan.

Wat zijn jouw overwegingen geweest om naar Openelec over te gaan?
Spelen DVD’s (van uit folders dus niet vanaf DVD drive goed af?
Verder nog observaties RaspbMc vs Openelec?

Vast bedankt

Erik de Vries
Reageer

Standaard kan XBMC helemaal geen dvd’s afspelen op de Raspberry Pi, daarvoor dien je een extra codec aan te schaffen. Aangezien ik nooit dvd’s kijk (enkel HD materiaal) heb ik deze niet aangeschaft en heb daar geen ervaring mee.

Wat betreft OpenElec en Raspbmc. Er zit weinig verschil tussen, ik ben op OpenElec over gegaan omdat ik deze eens wilde proberen en ben toen blijven hangen.

Kees Weinbrecher
Reageer

Dag Erik,

Allereerst complimenten voor de site. Erg duidelijk en overzichtelijk.

Ik overweeg ook om een Raspberry aan te schaffen, maar vraag me af hoe goed de kwaliteit van het beeld nu eigenlijk is. Ik ben van nature iemand die veel eisen stelt aan beeld/geluid kwaliteit. Een divx kijk ik bijvoorbeeld per definitie al niet.

Is het beeld via een Raspberry inderdaad HD kwaliteit?

Bij voorbaat dank.

John
Reageer

Kees,

Dit is natuurlijk afhankelijk van je bronbestand.
HD, BlueRay allemaal top kwaliteit met de Raspberry!

Quihico
Reageer

Ben nu bijna jaar bezitter van tussen de 1 en 5 Pi’s. XBMC gebruik ik al sinds de XBOX1.
Paar tips:
– Fusion installer: Ga naar bestandsbeheer, maak nieuwe bron en type: http://fusion.xbmchub.com Ga vervolgens naar addons-installeer met zip en daar staat Fusion nu als bron tussen. Je kan hier o.a. 1channel, Icefilms, Mashup en Navi-X downloaden.
– Uitzending gemist! Zet cache op 0 om downloaden te voorkomen.
– zet verversingfrequentie op 24p, scheelt bij mij een 50% CPU belasting. Leidde wel tot groen scherm bij afspelen 50fps AVCHD maar dat verdween nadat ik optie “verversingfrequentie aanpassen aan video” op “tijdens starten/stoppen” zette.
– Problemen met uitvallen/vastlopen liggen bijna altijd aan de voeding. De Pi is beetje kieskeurig wat voeding betreft, stabiliteit is heel belangrijk. 1000mA zou theoretisch voldoen maar ga voor een 2.1 A.
– Skin: Confluence Costumizable Mod (verkrijgbaar via SuperRepo Skins): Aanpasbaar Homemenu met elk max 10 aanpasbare submenus, ondersteunt, logos, clearart, simpleplaylist, tvtunes, etc etc.
– Berryboot. Hiermee kun je bijna elk OS voor de Pi op dezelfde SD/USB zetten, nooit meer SD kaart wisselen.
– Gebruik USB (3.0 het liefst, Pi zelf heeft weliswaar max USB2.0 maar het heeft wel degelijk positief effect)
– Gebruik de config.txt: gpu_mem op 256 (of hoger maar max 320) zetten bij een model B 512 Pi. Als je berryboot gebruikt moet je nog wat extra handelingen verrichten aangezien die standaard van cwm gebruik maakt: start berryboot, kies “edit menu” , selecteer OpenELEC en klik “edit” en zet de memory split op “no preference” en klik “ok”.
Klik rechtsboven op de dubbele pijl naar rechts en je krijgt een extra menu te zien, klik op “edit config” en pak het 2e tab om de config opties aan te passen. Zet een # als 1e teken op een regel om die te deactiveren. Hieronder voorbeeld van mijn berryboot -config:
#cma_lwm=16
#cma_hwm=32
#cma_offline_start=16
gpu_mem=128
gpu_mem_512=256
arm_freq=900
core_freq=333
sdram_freq=450
over_voltage=2
force_turbo=1
initial_turbo=60
hdmi_force_hotplug=1
framebuffer_depth=32
framebuffer_ignore_alpha=1
# Berryboot settings, do not change
kernel=kernel_rpi_aufs.img
initramfs berryboot.img
@paul: Kernel panic – not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block is volgens mij een corrupte SD-card, als je een backup hebt kun je die terugzetten, anders opnieuw installeren. Ik had dat eerst ook heel vaak totdat ik op USB overgestapt ben, heerlijk.

Quihico
Reageer

1 belangrijk ding vergeten:
Als je in de config.txt de optie force_turbo=1 gebruikt, verlies je mogelijk je garantie, zet hem dus om te beginnen op force_turbo=0. Elke Pi is anders dus pas je overclock opties in kleine stapjes aan.

arjan
Reageer

Hoi,
Ik krijg bij het laden van de ondertitels de foutmelding:
fout in script: script.xbmc.subtitles.
Heb de xbmc raspberry pi al gerest/ ge update en werkt nog niet, wat nu?

Bert
Reageer

Hallo,

Ik gebruik xbmc op Raspberry nu bijna een jaar met veel plezier. Inmiddels is mijn complete netwerk vernieuwd. Om de foto’s en films op mijn nas te zien moest ik hun locaties opnieuw toevoegen. Even puzzelen, maar alles werkt weer. Maar mijn vraag is, hoe verwijder ik in het menu de oude verwijzingen?

Vrgr
Bert

Michel
Reageer

Hallo,

Ik heb sinds een half jaar een rasp pi met openelec. Ik had voorheen een 82cm lcd tv (full hd) van lg. Full hd films speelde hij altijd vloeiend af vanaf een hdd die aangesloten was op de rasp pi. Nu heb ik sinds deze week een nieuwe tv (lcd, 107cm full hd 200 hz van lg) . Mijn full hd films lijken gek genoeg nu af en toe een kleine hapering te vertonen. Kan iemand me vertellen hoe dit kan? Heeft dit te maken dat ik de films vanaf een hdd laad? Daarnaast nog een andere vraag. Trekt de rasp pi het ook om 3d films af te spelen?

Mvg michel

Erik de Vries
Reageer

Misschien heeft dit te maken met filters van je tv (probeer die eens uit te schakelen). Je kan ook even kijken naar de optie om de refreshrate aan te passen aan de video. Kortom als een film 24fps gebruikt of 60 dan past ‘ie de uitvoer daar op aan, wil nog wel eens resulteren in vloeiender beeld

Paul
Reageer

Hallo zins een aantal weken een Raspberry pi welke prima werkt op een paar dingen na.
Ik zie hem niet in mijn netwerk terug wel ingesteld via putty en de airplay krijg ik niet werken.
Wie heeft er een tip
Natuurlijk is airplay wel ingesteld op pi

Michel
Reageer

Dankjewel erik. Zal hier morgen eens mee aan de slag gaan

Bert
Reageer

Wilt u addons installeren zoals 1channel, icefilm, simplymovies, Mash up de addons waar het wel om draait al zeg ik het zelf.
Ga naar de site : http://www.xbmchub.com en kies daar voor video addons en kies vervolgens: How-to easily install 1Channel, icefilms and any other addons. Hier staat precies beschreven hoe je in één keer de hele meuk op zijn plaats zet. Dan moet u nog de subtitel activeren, dit is allemaal met het toverwoord Google te vinden hoe.
Succes.

Bart
Reageer

Hallo,

Ik zit erover na te denken om een Raspberry Pi B aan te schaffen en er vervolgens XBMC op te zetten waarna ik er een externe harde schijf van 1TB aan wil hangen om al mijn content te kunnen bekijken. De externe harde schijf die ik nu heb, krijgt zijn voeding via de USB poort waar het apparaat in zit (hij heeft dus geen aparte stekker voor voeding). Kan de Raspberry Pi dat aan? Om zo’n volume ook nog eens van stroom te voorzien, of is het dan verstandiger om een andere harde schijf te kopen? Ik heb overigens ook nog een Time Capsule van Apple, mocht ik daar nog iets mee kunnen.

Bedankt overigens voor dit enorm informatieve artikel!

Met vriendelijke groet,
Bart

Stefan
Reageer

Hallo Erik,

N.a.v. jou blog heb ik ook geprobeerd om raspbmc te installeren op mijn Pi. Dit lukt echter niet. Ik kom niet verder dan: install op SD kaart, dan in Pi opstarten en dan gaat hij downloaden en installeren. daarna reboot en dan krijg ik het Pi logo te zien maar geen xbmc.
Ik heb het nu drie keer opnieuw geïnstalleerd (op een class 4, 4Gb Sandisk en op een class 10, 32Gb transcend) met steeds hetzelfde probleem.

Wat doe ik fout?

Emre
Reageer

Beste Erik,
De Pi kan mijn gedeelde netwerkmap op mijn laptop wel inlezen, echter niet de netwerkschijf die ik op mijn router heb aangesloten. Als ik dan b.v. naar films ga en via locatie toevoegen zie ik hem nergens terug. Ligt dit aan de instellingen van de Pi (zo ja, hoe moet ik dit dan instellen) of ligt dit aan de netwerkharde schijf? De netwerk harde schijf heeft het bij raspbmc wel gedaan en heb nu openelec heeft het wellicht daar mee te maken?

Hoor graag van je, alvast dank voor je reactie!

Stefan
Reageer

Hoi Erik,

Probleem opgelost. Ik heb de offline software geïnstalleerd. werkt perfect!

Jeroen van Heesewijck
Reageer

Beste Erik,

Sinds een paar dagen heb ik een rapberry Pi met OpenElec, nu wil ik via airplay fotostreamen naar mijn tv kan dat? Spotify en YouTube doen hetw el (youtube aleen met geluid)

Gr. jeroen

Erik de Vries
Reageer

Ik heb mijn Raspberry momenteel uitgeleend en kan dus niet testen of het bij mij werkt. Maar zie je op je iPhone (neem ik even aan) geen airplay icoon in de fotoapplicatie?

Jeroen
Reageer

Erik

Klopt. Op iPhone komt het airplay icoontjes niet te voorschijn

Patrick Schnur
Reageer

Hallo Eric ik heb een Raspberry Pi B rev 2.0 gekocht na aanraden van vrienden omdat ik een simpele media player zocht! Ik kocht hem geheel geinstalleerd met OpenElec en alle Addons.

Alleen vond ik OpenElec steeds vast lopen bij teveel acties dus ging ik op avontuur. Ik heb een Scandisk 16GB SDHC Ultra 30mb/s gekocht bij de Mediamarkt voor een dertien euro.

Tip! Als je een nieuwe SDHC kaart koopt let dan op hoeveel mb/s hij leest en schrijft. Je hebt ook namelijk 95mb/s SDHC kaarten dus lekker snel qua lezen en schrijven.

Ik merk echt verschil in snelheid dan het standaard mee geleverde kaartje.

Thuis heb ik via de beknopte handleiding RaspBMC geinstalleerd en moet zeggen deze is geheel stabiel, alles gevonden ook mijn NAS en wel mijn tv afstandbediening van een 2 jaar oude LG 48inch.

Toen moest ik de addons installeren heb ik eerst fusion geinstalleerd en daarna XMBChub. Promt had hij ook 1choice en Ice movie geinstalleerd en nog vele andere.

Tot zover zo goed, ook heb ik XMBC Titles voor sub titles geinstalleerd maar nu heb ik maar een search engine die subtitles zoekt erin zitten terwijl er meer search engines zijn!

Waar kan ik die vinden en installeren!?

Erik de Vries
Reageer

Misschien de plugin verwijderen en opnieuw installeren? Ik heb een forse lijst met searchproviders en gebruik gewoon de plugin uit de XBMC repository.

Patrick Schnur
Reageer

Je hebt gelijk hij heeft nu drie ondertitel search engines dus dat is prima geregeld. Verder heb ik nu een thrust wireless multimedia toetsenbordje aangesloten met ingebouwde trackball dit werkt werelds door alle menu’s heen en met typen van toegangs woorden een uitkomst. toetstenbordje is twintig lang bij tien breed en werkt beter dan de tv afstandbediening.

Ook mijn twee terrabyte seagate externe HD NTFS geformateerd wordt zonder problemen herkent.

Ben er dik tevreden over……

Ik heb zoals je al zei de Xfinity addon geinstalleerd en dus weer MAsh up terug als video addon.

Ik gebruik steeds vaker de search menu keuze type film in en hoppa spelen maar

ebr
Reageer

Beste Erik,
Ik krijg het filmgeluid van een film met dts van de nas via de raspberry pi niet in dts op de,reciever afgespeeld in dts. Receiver zou dit moeten herkennen. Als ik stream via bluray pakt hij het namelijk wel gewoon op. Ik heb in de instellingen op de py aangegeven dat receiver ac3 en dts ondersteunt.

Erik de Vries
Reageer

Ik neem aan dat je de Raspberry via HDMI hebt aangesloten op je receiver? Heb je ook andere films met DTS geluid geprobeerd? (dat niet toevallig dit bestand corrupt is). Er valt verder weinig in te stellen, het zou standaard moeten werken zolang je receiver maar DTS kan afspelen (en wat betreft blu-ray, mogelijk heeft die gewoon dolby digital geluid, wat wel gewoon afgespeeld kan worden).

ebr
Reageer

Weet je wat ik fout doe cq hoe ik de,instellingen moet zetten? Gebruik raspbmc.
Alvast bedankt

Martin
Reageer

Beste Erik,

Ik heb een Philips met Led met HDMI CEC echter krijg ik het niet werkende ?

In plaats van dat ik de RASPBMC bedien zet ik het beeld omhoog of omlaag, naar links of rechts !!

Wat doe ik verkeerd of moet ik op de raspberry nog iets instellen ?

Erik de Vries
Reageer

Heb je de Rapsberry direct op je tv of via een receiver aangesloten? Ik weet het niet zeker maar mogelijk kan de receiver dit signaal blokkeren (bij mij werkt dit overigens prima). Verder kan ik niet meer aanraden dan de handleiding van je tv door te nemen, bij mij werkte het out-of-the-box zonder enige instelling.

benjamin
Reageer

Hallo, elke keer als de tv uit geweest is dan moet ik de raspberry van het stroom halen en dan leest hij pas weer in. Is dit normaal?

Erik de Vries
Reageer

Wat bedoel je hier precies mee? Geeft de Raspberry geen beeld meer, of kan je geen video’s meer afspelen?

Ryan
Reageer

Beste Erik,

Ik heb een vraag ik gebruikte eerst gewoon de XBMC versie enkel wilt hij hem niet op mijn SD zetten. Geen probleem heb er nu Raspbmc op zitten maar als ik fusion via systeembeer toevoeg en channel 1 wil installeren dat doe hij dat niet. Ik zie heb dan ook niet bij mijn add-ons staan verversen kan in niet.
hoe kan ik dit het beste oplossen?

Erik de Vries
Reageer

De Raspberry is vrij traag met het updaten van plugin repositories. Je kan proberen om in de eigenschappen van de fusion repository te kiezen voor “update” en vervolgens even af te wachten tot dit is gebeurt.

Fred
Reageer

Hoi Erik,
Voor dat zwarte beeld heb ik in de rasp gekeken maar deze stond al op 128, dus voor mij is dit probleem helaas niet opgelost. Nog een ander idee hierover?
Gr. Fred

Erik de Vries
Reageer

Heb je met alle formaten zwart beeld? Ik kan me voorstellen dat er vast een bestand te vinden is waarbij het fout gaat (overigens ben ik die niet meer tegengekomen na de beschreven aanpassing).

Michel
Reageer

Goedemiddag,

Vraagje ik heb een Raspberry pi aan geschaft voor xbmc. Nu heb ik raspbmc geïnstalleerd. En ik krijg steeds over en over in beeld. Het volgende…. Relax, xbmc Will restart shortly. Be patience.
Geen idee hoe ik verder moet.

Mvg

Erik de Vries
Reageer

Dit treed op als XBMC crasht. Heb je toevallig een plugin of afwijkende skin geïnstalleerd? Zo niet, als laatste redmiddel kan je proberen XBMC geheel opnieuw te installeren.

Willem v
Reageer

Dank voor de heldere uitleg! Heb een vraag: ik heb één LAN aansluiting op mijn TV. De kabel loopt van mijn TV naar mijn modem en daardoor heb ik internet op mijn TV (een Sony, overigens met waardeloze apps). Als ik de kabel nu in de pi stop, dan heeft mijn TV geen verbinding meer met internet. Of kan hij deze via de pi ontvangen?

Gerard
Reageer

Hallo Willem, kan je die netwerkkabel niet in een switch stoppen en vandaar uit 2 kabels naar RPi en TV? (of natuurlijk 2 kabels rechtstreek vanuit de router naar RPi en TV).
Groet, Gerard

Gerard
Reageer

Hallo Erik, dank voor deze uitgebreide uitleg. Ik heb er nu al veel aan!
Ik heb net een Synology DS214play NAS gekocht en wil de dvd’s (video_ts) afspelen op m’n Philips 42pfl6097 tv.
Nu blijkt dat de tv (door gebruik van het DLNA-protocol) de dvd-menu’s en ondertiteling niet kan weergeven.
Wordt dit opgelost door er een Pi tussen te hangen?
En kan je dan ook mbv een android-mobiel films van de NAS afspelen op de tv?
Veel dank voor je reactie!

Erik de Vries
Reageer

De Raspberry Pi kan je omtoveren tot een volwaardig media center, je hebt de DLNA functies van je tv dan niet meer nodig. Dvd’s (en HD materiaal) afspelen is geen probleem, vergeet echter niet dat je voor dvd weergave een extra licentie dient aan te schaffen (zie http://www.raspberrypi.com/mpeg-2-license-key/ ).

Met het streamen vanaf een Android apparaat naar XBMC heb ik geen ervaring.

Gerard
Reageer

Hallo Erik, dank voor je reactie!
Betekent dit dat ik, na installatie van XBMC met die extra licentie, al een volwaardig mediacenter heb waarbij ik ook kan kiezen tussen welke ondertiteling en geluidsspoor het moet tonen?

Erik de Vries
Reageer

Absoluut, een Raspberry met XBMC kan naar alle waarschijnlijkheid fors meer dan de ingebouwde mediaspeler van je tv. Mijn advies is om eerst even uit te proberen of dit geheel naar wens is en dan pas de licentie aan te schaffen (je moet dan natuurlijk even testen met andere formaten dan dvd).

Gerard

Erik, de Pi is besteld. Die licentie moet er dan natuurlijk wel bij, goede tip!
Je helpt hier veel mensen, veel dank voor alles!

Michel
Reageer

Hallo Erik

Ik zal eerstdaags men setje binnenkrijgen maar deed alvast wat vooronderzoek en kwam zo hier terecht , heel je blog gelezen en ben al beetje wijzer geworden.
Nu mijn vraag : heeft het zin om video ts films bijvoorbeeld om te zetten naar img formaat ?
of speelt hij ook deze niet af zonder dat je een licentie hebt ?
Groetjes

Erik de Vries
Reageer

De licentie is enkel nodig om MPEG-2 af te kunnen spelen, het maakt niet uit of deze in een iso, als losse video_ts of zelfs als losse mpeg bestanden afgespeeld worden. Enkel als je de MPEG-2 omzet naar een ander formaat kan je deze zonder licentie afspelen. Dat te hebben gezegd, een licentie kost slechts enkele euro’s, dus misschien is het geen probleem.

Willem
Reageer

Dank voor de uitleg. Inmiddels pi besteld, openelec/xbmc geïnstalleerd. Inpluggen in TV: het werkte in één keer (en dat is voor mij uniek!). Heb nog wel allerlei probleempjes (waaronder schokkerig beeld, maar ik denk dat ik moet finetunen). Verder heb ik een probleem waarvan ik hoop dat je of jullie er een antwoord op heb. Sommige gedownloade films hebben DTS ingebakken. Als ik die afspeel hoor ik wel de achtergrondmuziek, maar niet de stemmen. Ik heb ‘slechts’ een subwoofer met twee speakers, aangesloten op de hoofdtelefoonuitgang van de TV. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik ook de stemmen hoor? Of is dat onmogelijk met mijn speakers?

Erik de Vries
Reageer

In XBMC kan je instellen wat je speaker opstelling is, mogelijk staat deze op 5.1 (waardoor je bij een 2.1 opstelling zoals jij hebt een aantal speakers en dus kanalen mist).

wilco
Reageer

hallo ik heb ook nog een vraagje. kan ik ook met de playon app gratis naar hbo kijken? ik weet niet of jij hier ervaring mee hebt maar misschien weet jij hier meer van.

Erik de Vries
Reageer

Ik heb hier geen ervaring mee. Zelf gebruik ik XBMC puur om films en series te kijken en gebruik geen plugins.

HKO
Reageer

Beste Erik,

Top dat je al deze mensen helpt! Ik wil er ook een aanschaffen. Ik heb maar een klein vraagje; waar heb je de behuizing vandaan. Ziet er wel beter uit dan een los printplaatje…

Keep up te good work!

HKO
Reageer

Laat maar, weer niet goed gelezen…

Dylan
Reageer

Beste Erik,

Ik ga binnenkort ook een raspberrypi kopen met een extra licentie. Het overclocken van de pi is dat aan te raden?
Tevens heb ik een vraag over het aansluiten van de pi op de home cinema set.
Ik heb een oude home cinema set maat met dolby prologic en DTS alleen geen HDMI wel scart en tulp aansluiting(wit/rood) op de tv wel HDMI (1 aansluiting) via switch ps3 en upc horizon op aangesloten. Hier kan dus ook nog de pi op aangesloten worden maar hoe krijg ik het geluid via de home cinema? Of is de beste oplossing in de toekomst een nieuwe home cinema kopen met meerdere HDMI ingangen?

Groet Dylan

Erik de Vries
Reageer

Ik heb zelf geen extra overclock instellingen gemaakt, om de Raspberry stabiel te houden kan je slechts beperkt overclocken, ik zou daar dus een beetje mee oppassen.

Qua aansluiting is het sterk aan te raden de Raspberry met HDMI te verbinden (aangezien je anders slechts stereo analoog geluid hebt). Ik heb zelf een receiver met meerdere HDMI aansluitingen wat wel prettig is. Je kan proberen het geluid van je tv op je versterker aan te sluiten en je Raspberry via HDMI op je tv. Denk dat dit in jouw opstelling de beste oplossing is.

Benito2313
Reageer

Ik heb ook een raspi met open elec erg ideaal.
Ik lees dat sommige van jullie zitten met het probleem van het aan en uit zetten.

Ik heb dit op gevangen met dat op mijn tv USB poorten zitten die ook stroom door geeft en daardoor start hij automatisch op als mijn tv opstart en sluit ook weer af als ik mijn tv op stand-by/ uit zet.
En ook heb ik Xbmc zo ingesteld dat ie na 15 min in-activiteit van zelf uit gaat. En als ik hem weer wil gebruiken dan doe ik mijn tv uit en aan met afstandbediening en dan staat ie weer aan.

Ik weet niet of jullie dit al wisten maar bij deze.

Mvg,

Benito2313

Erik de Vries
Reageer

Op zich een mooie oplossing, echter sluit XBMC (of beter, de Linux installatie daaronder) niet netjes af als je TV uitgezet wordt. Je loopt hiermee de kans op dataverlies/corruptie. In het meest ongunstige geval zal je Raspberry niet meer opstarten. Normaliter gaat Linux redelijk goed om met abrupte stroomonderbrekingen, maar hou dit dus wel in het achterhoofd.

Mark
Reageer

Hoi,

Al veel uit je beschrijving kunnen halen.

Alleen krijg ik airplay niet werkend .

Staat op de pi (xbmc) aan, kan deze ook zien op de iPad mini 2.

Jij een idee wat ik niet goed of moet doen om beeld te krijgen?

Op Apple tv 3 werkt het wel

Grt. Mark

Erik de Vries
Reageer

XBMC ondersteund niet alle functies van Airplay. Zo kan je het scherm bijvoorbeeld niet “klonen” wat met de Apple TV wel kan. Je zou wel muziek en bijvoorbeeld Youtube video’s moeten kunnen streamen via Airplay icm XBMC.

Mark
Reageer

Hoi Erik bedankt, dan blijf ik voor airplay mijn Apple tv3 gebruiken (oa eredivisie live via internet kijken).

Andere vraag , overklokken zou ook setting in menu moeten zijn.
Kun jij zeggen waar of is er duidelijk filmpje hoe je kunt overklokken?
Wil 800 proberen.

Grt mark

Harold
Reageer

Hallo Erik, ik heb een raspberry met xmbc en een heel vreemd iets, als ik een film bekijk via mijn nas is de film de ene keer wel te zien als map en ook te bekijken en een dag of wat later weer niet.
Ook is de betreffende map verdwenen terwijl die nog gewoon op mijn NAS staat?
Weet jij hierop een antwoord?

grt

Erik de Vries
Reageer

Dat is een vreemd probleem. Maak je verbinding met Samba of iets anders? (zoals AFP). Mijn ervaring is dat Samba het meest stabiel werkt. Mogelijk dat je dat eerst kan proberen voordat je verder zoekt.

harold
Reageer

Hallo,

Even een vraag, als ik via navi-x een live tv zender wil kijken
bv. rtl Z dan hoor ik het geluid wel, maar geen beeld,
heb de mpg2 codec erop gezet en getest.
Er zijn veel zenders waarvan ik het geluid hoor en geen beeld zie.
Is er iets aan te doen

grt

Erik de Vries
Reageer

Ik maak zelf geen gebruik van Navi-X en kan hier dan ook weinig over zeggen. Treed dit probleem bij alles video’s op of enkel de rtl streams?

paul
Reageer

Hallo Erik.
Als ik de add on uitzending gemist op mijn raspb wil installeren via zipp bestand krijg ik de melding. Gedeelde map niet beschikbaar.
Als ik het zelfde doe op mijn pc werkt het wel op xbmc.
Wat doe ik niet goed .

Mark Methorst
Reageer

Hoi Eric, hij bevalt zo goed dat ik een 2de heb gekocht via marktplaats. 1probleem(pje) speelt wel films af op mijn synology server 214play. Maar op icefilms zoek ik film op en open de link, dan “loopt” die, herkent de lengte van de film en zit dan vast. Moet stroom eraf halen en blijf zelfde probleem houden.

Idee wat het kan zijn?

Grt mark

Erik de Vries
Reageer

Ik gebruik zelf geen plugins zoals Icefilms en kan dan ook weinig vertellen over problemen met die plugin. Mogelijk dat een andere bezoeker van mijn site dit weet, anders is mijn advies een bezoek te brengen aan bijvoorbeeld het forum van Tweakers.net of die van XBMC (of natuurlijk de makers van Icefilms).

harold
Reageer

Hoi Eric,

Hoe kan het dat navi-x onder search heel erg lang zoekt en vaak vasthangt.
Dit heb ik zelf, maar ook mijn schoonbroer.
Terwijl bij recent uploaded files 24h of 7days, de lijst zo in beeld komt.

gr. Harold

Erik de Vries
Reageer

Hoewel ik Navi-X niet gebruik vermoed ik dat het komt omdat voor een search contact met de server van Navi-X gelegd moet worden, terwijl het andere overzicht waarschijnlijk al lokaal staat. Die server waar de zoekopdracht mee verbind is waarschijnlijk traag.

Jerry
Reageer

Hoi Eric,

Wanneer ik een film start met behulp van mijn normale afstandsbediening via cec dan verloopt probleemloos. Wanneer ik echter dezelfde film start dmv Yatse (of een andere app) dan speelt de film wel, maar de meding “bezig…” rechts onder loopt vast en het apparaat is niet meer te bedienen. Een herstart is dan noodzakelijk. Ik heb overigens een raspberry pi met raspbmc.
Misschien weet jij een oplossing.

Met vriendelijke groet,

Jerry.

Erik de Vries
Reageer

Dat is een heel bijzonder probleem waar ik zo geen oplossing voor weet. Mijn tip zou zijn om na te gaan of je de meest recente versie van zowel XBMC als Yatse draait. In het uiterste geval kan je proberen om een herinstallatie van XBMC te doen.

Sander Dimmendaal
Reageer

Beste Erik,

Wellicht dat jij mij kan helpen…ik krijg XBMC maar niet werkend op mijn Raspberry. Ik volg jou stappen (hierboven omschreven) voor het installeren van XBMC op een SD kaart (m.b.v. laptop). Vervolgens doe ik de SD kaart in de Raspberry, sluit de HDMI en netwerkkabel aan en als laatste de voeding. Dan volgt er zichtbaar op de TV een installatie met uiteindelijk de melding dat XBMC succesvol is geinstalleerd. Vervolgens komt er een reboot van de Raspberry en dan gaat het telkens mis…ik hou dan alleen nog maar een scherm over met een vierkant gekleurd (regenboogkleuren) vlak en verder gebeurd helemaal niets…
Heb ik inmiddels een 2de SD kaart geschaft, geeft geen verbetering. Verder heb ik netwerkkabels, HDMI kabels en USB voedingen vervangen en -tig keer de SD kaart voorzien van XBMC software, maar dit alles heeft niet geholpen. Doe ik iets verkeer? Kan jij of misschien iemand anders mij helpen? Alvast bedankt!

Erik de Vries
Reageer

Misschien een tip om de installatiesoftware van Raspbmc eens te proberen (http://www.raspbmc.com/download/). Het is overigens wel bijzonder dat de installatie blijkbaar succesvol verloopt maar daarna problemen optreden.

jack
Reageer

Halllo Eric

Ik heb een klein vraagje, ik heb een plasma tv zonder hdmi aansluiting maar volgens mij met alleen een scart aansluiting kan ik de raspberry dan wel aansluiten want ik zou hem heel graag willen hebben

groet jack

Erik de Vries
Reageer

Dat is mogelijk, echter heb je dan geen HD kwaliteit. Je kan deze dan via een tulpstekker aansluiten.

The master
Reageer

Mensen,

Ik heb de Raspberry Pi al 2 maanden. Deze werkt tot nu toe perfect.
Verschrikkelijk veel mee gespeeld en het systeem blijft werken.
Als laatste XBIAN op een 16 GB Samsung Class 10 kaartje geïnstalleerd en werken als een trein. TOP !

Als laatste een tip:
Ik lees dat veel mensen met het probleem zitten, hoe ze hun PI handig aan of uit kunnen zetten zonder dat deze corrupt raakt.
Ik heb mijn Pi achter mijn tv geplaatst en aangesloten op de USB ingang van de TV. Hierbij heb ik 1 ader van de micro USB kabel onderbroken en een schakelaar ertussen geplaatst.
Nu heb je niet het probleem dat als je TV aan gaat, ook automatisch de Raspberry Pi aangaat en gelijk schakelt naar de HDMI-CEC ingang waarop het systeem is aangesloten. Dus gewoon als je gebruik wil maken van je Mediacenter, schakelaar IN zetten. Uitzetten eerst via XBIAN en daarna schakelaar UIT zetten. Simpel maar effectief.

Groetjes,
The Master

Erik de Vries
Reageer

Goede tip. Persoonlijk heb ik mijn Raspberry nonstop aanstaan, het verbruik is dusdanig laag dat ik dat voor lief neem (volgens berekeningen verbruikt deze tussen de 5 a 10 euro aan elektriciteit per jaar).

The Master
Reageer

Erik,

Mee eens dat het verbruik laag is. Maar het ging me meer om dat de PI automatisch aan ging als ik de tv aan doet en dan gelijk naar de HDMI-CEC ingang ging ipv naar TV kanalen. Nu dus op bovenstaande manier opgelost. :-)

The Master

Anouk willems
Reageer

Hallo Erik,

Via vrienden die lovend zijn over deze Raspberry, hebben wij er ook eentje aangeschaft. De software van XBMC heeft die vriend erop gezet. Beeld werkt perfect, alleen het geluid niet. Zelfs met een tulpstekker (andere kant kabel scartaansluiting) lukt het nog niet. Wat doen we verkeerd? Instelling van de LG tv staan volgens mij goed.
Ik hoop dat jij of iemand anders ons kan helpen, zodat we heerlijk films kunnen gaan kijken.

Alvast bedankt! Groet Anouk

Willem gr
Reageer

Hallo Erik,

Ik werk nu, met dank aan deze website, een maand met de raspberry pi, openelec en xbmc. Ik ben tevreden, maar loop tegen drie dingen aan:

1 Het komt best vaak voor dat een film niet goed wordt afgespeeld (met haperingen). Dit gebeurt vooral bij films die erg groot zijn (bijv. 20 GB). Via een NAS heb ik vaker van dit soort problemen dan via een externe hd aangesloten op de PI.

2 Soms wordt een Video_TS map goed afgespeeld (door op de options-knop van je afstandsbediening te klikken en dan op afspelen te drukken). Maar soms werkt dat niet. Dan klik ik gewoon op de video_TS map en krijg ik de onderliggende bestanden te zien (.vob enzo). Als ik dan op de grootste bestanden klik, zie ik steeds dat deel van de film. Omslachtig, maar het werkt ok.

3. Het updaten: openelec is bij versie 2.3.4 en xbmc 12.2. Terwijl er al een xbmc-versie 12.3 uit is. Ik heb openelec op automatisch updaten staan. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik xbmc versie 12.3 op mijn pi krijg?

Vraag: heb je, of anderen, suggesties/oplossingen voor bovenstaande problemen?

Erik de Vries
Reageer

1) Aangezien de Raspberry niet al te snel is kan het voorkomen dat zeer zware rips (of echte blu-ray rips) wat problemen geven. De netwerkpoort is daarbij niet gigantisch snel, waardoor je het probleem via een usbschijf minder merkt. Helaas is daar weinig aan te doen.

2) XBMC gaat helaas niet altijd even goed met dvd’s om (dat heeft verder niets met de Raspberry te maken). Je kan proberen op de video_ts map te staan en gewoon op play te drukken. Vaak werkt dit wel.

3) OpenElec loopt inderdaad achter. Om XBMC 12.3 te installeren zal je moeten wachten of een herinstallatie moeten doen met iets anders dan de officiële OpenElec. Overigens zal je waarschijnlijk weinig merken van een update naar 12.3 aangezien het geen hele grote update is.

Rindert
Reageer

Hoi Erik,

met veel interesse je site gelezen en ook de verschillende vragen en antwoorden. Toch staat mijn vraag er nog niet tussen. Mijn probleem is dat ik mijn pi prima kan bedienen met tv afstandsbediening (cec / samsung anynet) en ook met ios of android app. Wanneer ik de tv uitdoe en mijn pi aanlaat en de volgende dag weer aanzet en dan naar HDMI2 ga (daar zit de pi in) ik prima beeld heb. Het probleem is echter dat de tv afstandsbediening niet meer werkt dan met de pi en ook de apps op ios/ android kunnen de pi niet bedienen. Enige optie is om de stekker eruit te halen en opnieuw erin te doen. Als de Pi is opgestart, doet de tv afstandsbediening of app het allebei weer prima.

Ik wil graag de Pi aan laten (minder kans corrupte bestanden door plotseling noodgedwongen stekker eruit te moeten halen) en dat deze ook na een dag gewoon reageert op App of cec afstandsbediening.

zie ik, en zo waar, soms een juiste instelling ergens over het hoofd?

Hoop dat jij (of andere lezers) een oplossing weten.

dankjewel alvast.

gr. Rindert

Ron
Reageer

Hoi,

Ik kom niet ingelogd via putty, bij password lijkt er niks te gebeuren als ik bijv. Raspberry in tik. Cursor beweegt ook niet.
Is dit normaal en hoe dit te doen? Ik ga er van uit dat dit ook het standaard ww is.

Erik de Vries
Reageer

Het klopt dat je niets ziet als je het wachtwoord intikt. Na het invoeren druk je op enter en hoor je erin te komen.

klaas
Reageer

Beste Erik,

Ik heb al vele pogingen gedaan, de raspbmc installer lijkt te stoppen bij formatting partitions met de melding ; time out for hardware interrupt-cmd12
error -110 sending stop command, Original cmd response 0x900 card status 0xe00

ik gebruik een micro sdhc kaartje in een sd adapter.

Met xbian werkte het ook niet…

Een radeloze rasberry-noob !

klaas
Reageer

Vandaag een nieuwe SDcard 8gb klasse 10 gekocht dat was DE OPLOSSING !!!
De programma’s en tutorials zijn erg handig en werken prima !!
Zorg dus voor de juiste HARDWARE mensen …

Ieder1 bedankt en suc6 !!!

Gerie
Reageer

Beste Erik,

Ik heb een voorgeïnstalleerde Raspberry Pi gekocht bij gadgetpark.nl en alles werkt perfect. Tenminste bijna alles….
Ik zou graag Spotify via mijn tablet of telefoon afspelen. Als ik Spotify heb opgestart en dan via het delen-icoontje Yatse-XBMC kies dan zie ik heel even het player-balkje op de TV en daarna gebeurt er niet veel meer.

Heb je hier ook advies voor?
Graag je hulp.

M.vr.gr.,
Gerie

Erik de Vries
Reageer

Ik heb dit zelf nooit geprobeerd. Aangezien ik zelf ook Yatse gebruik zal ik zsm even kijken of het bij mij wel werkt.

Dave
Reageer

Ik overweeg en raspberry pi te bestellen, maar wil m vooral gebruiken om blu ray 3D iso af te spelen van een aangesloten harddisk.
Kan de raspberry pi dit?

Erik de Vries
Reageer

Geen idee of de Raspberry goed omgaat met 3D, echter kan ik wel vertellen dat ik geen goede ervaringen heb met blu-ray iso’s (ik heb het dus niet over MKV’s, maar echt de volledige blu-rays). Dat trok de Raspberry niet erg goed.

Jeffrey
Reageer

hallo erik,

ik had nog een vraag,
ik heb een raspberry pi aangeschaft [serie B]
ik heb nu xbmc via NOOBS geinstalleerd maar weet jij mischien hoe ik ISOs en video ts kan afspelen?
zou jij me kunnen helpen?

v.r.g,
Jeffrey [14 jaar]

Erik de Vries
Reageer

Om (dvd) ISO’s en video_ts folders af te spelen heb je de MPEG2 plugin nodig. Deze kan je aanschaffen via de website van Raspberry Pi. In de bijvoorbeeld OpenElec kan je de code die je bij aanschaf krijgt invullen binnen de instellingen applicatie.

Harald
Reageer

Hallo, heb met aandacht alles door gelezen echter heb ik nu zelf een vraag.
Hoe kun je gemakkelijk switchen tussen de xbmc en de GUI (grafische interface ook wel genoemd het bureaublad)

Erik de Vries
Reageer

De meeste XBMC pakketten voor de Raspberry zijn dusdanig uitgekleed dat er geen desktop aanwezig is. Wil je dat wel mogelijk maken dan zal je een andere (Linux) distributie moeten gebruiken.

jan
Reageer

Hallo Erik,
Ik wil een PC monitor aansluiten op mijn Raspberry.
Kan dat? ik heb VGA en een DVI ingang op de monitor.
Weet jij of dat kan, en wat heb ik nodig (adapter/kabel)
Groet
Jan

Cor
Reageer

Hallo Erik,
Is het ook mogelijk om een android besturing te installeren.
Zo ja, hoe.

Gr.cor

Erik de Vries
Reageer

Op de Raspberry kan je geen Android draaien. Je kan indien gewenst wel XBMC bedienen vanaf een Android toestel (als afstandsbediening). Als dat laatste een optie is dan raad ik Yatse aan (zoek in Google Play op die naam)

Michel
Reageer

Hallo Erik

Enkel rode lampje brand nog…
Voeding reeds vervangen en geen gebogen sd zoals elders te lezen .
Wat kan ik nog doen pi is slechts drie maanden oud …..

Bedankt voor de tips.

Mina
Reageer

Hallo Erik,

ik heb net xbmc binnen gekregen en zoals in je uitleg sd kaart in laptop geplaatst en de software via downloads van raspberry erop gezet. echter als ik na die tijd sd kaart in apparaat plaats en alles aansluit en tv aanzet gebeurt er helemaal niets. krijg alleen de melding ” geen signaal ( op tv ) heb al twee hdmi kabels geprobeerd. moet ik eerst nog iets anders installeren oid

Rapapah
Reageer

Hey Michel,

Rode lampje heb ik ook gehad en dacht eerst dat mn sdkaart stuk was maar na wat gestoei ben ik er achter gekomen dat de sd kaart opnieuw geformateerd moet worden met een goede sd formatter.

Ik heb “SDFormatter” hiervoor gebruikt en na het formatteren de sofware er weer opgezet en hierna startte de RPI weer normaal op (wel met een schone installatie)

ann
Reageer

Dag

Weet iemand of ik een film kan pauzeren en een dag later weer kan afspelen, mij lukt dit niet.

Vera
Reageer

Hoi Erik,
eerst wil ik zeggen: echt leuk je website in het Nederlands en dan je mensen help zo als ik nu vraag hebt.
ik heb je ook twitter gestuurd maar toch probeer ik ook hier:
op mijn 4gb sd kaartje class 10 heb ik openelec, ik wil mijn raspberry pi sneller maken omdat hij slow is met laden en vaak loop hij vast of films stopen tijdens spellen en dan moet die film laden (haperen).
moet ik hem overckloken? ik weet hoe maar weet niet naar welke mode 800,900,950 of 1000?
alvast bedankt voor help.

Erik de Vries
Reageer

Ik heb zelf een standaard OpenElec installatie op mijn Raspberry Pi staan, zonder deze te overclocken. Op de Raspberry Pi is het aan te raden het standaard thema te gebruiken, aangezien uitgebreidere thema’s erg traag kunnen zijn. Het afspelen van films en series in HD (bijv. mkv) zou probleemloos moeten verlopen, het kan echter zijn dat materiaal in bepaalde videoformaten niet lekker draait (omdat de Raspberry niet alle formaten hardwarematig kan afspelen). Het afspelen van films via plugins zoals Icefilms kan problemen opleveren, ik heb daar echter geen ervaring mee.

A,nn
Reageer

Hallo Eric

Bij mij onthoudt de xbmc niet waar ik ben gebleven kan ik dat ergens instellen?

Erik de Vries
Reageer

Dit is (voor zover ik weet) geen instelling, normaliter hoort XBMC te vragen of je verder wil spelen vanaf de vorige locatie. Dit gebeurt pas als de video al enkele minuten heeft gespeeld.

Pieter
Reageer

Hoi Eric,
Ik laat de pi altijd aanstaan, alleen gaat mijn synology Nas nu ook niet in in de slaapmodus omdat xbmc constant verbinding houdt. Is hier een oplossing voor? Alvast bedankt.

Erik de Vries
Reageer

Ik heb zelf ook een Synology NAS maar heel eerlijk heb ik dit nooit onderzocht. Aangezien ik van alles op mijn NAS heb draaien gaat deze sowieso zelden in slaapmodus. Treed dit ook op als je films / series geheel stopt op je Raspberry?

Pieter
Reageer

Bedankt voor je antwoord Eric.
Hij blijft ook verbinding houden als XBMC in het hoofdscherm staat.
Het nadeel is dat de Pi versie van XBMC niet in een sluimerstand kan.
Bij de Windows versie kan dat wel. Ik heb wel gelezen dat sommige mensen een schakelaar tussen de Pi zetten. Op zich is het niet zo erg dat de nas blijft draaien maar ik weet niet wat dit betekent voor de levensduur van mijn schijven.

Patrick
Reageer

Beste Eric,

Ik heb sinds afgelopen week een MyGica 1200. Omdat ik 2 linkerhanden heb betreffende ict heb ik hiervoor gekozen. Nu heb ik 3 films proberen te kijken cia Icefilms. Dit heb ik op 2 verschillende locaties gedaan. Een keer in Nederland met een bekabelde internetverbinding. De andere keer in Belgie, dit met wifi verbinding. De films vinden met ondertiteling werkt goed. Als ik films afspeel stoppen ze altijd na ca. 10 – 15 minuten. Als dan weer via het menu naar de film ga, moet ik echt vooruitspoelen waar ik gebleven ben, daarna duurt het weer 10 – 15 minuten, dan stopt de film weer met afspelen en springt naar het menu met de verschillende aanbieders. Ik heb meestal gekozen voor Billion Upload. Weet jij de oplossing dat ik de film in zijn geheel kan kijken?

Erik de Vries
Reageer

Ik maak zelf geen gebruik van plugins zoals Icefilms (mede omdat mijn ervaring is dat deze niet al te stabiel werken). Helaas kan ik je niet verder helpen bij problemen met die plugins. Mijn advies is op de site van xbmc.org of de makers van de plugins te kijken.

Ricardo
Reageer

Hoi erik ik heb nu sinds een tijdje de raspberry pi xbmc box en eigenlijk nooit problemen mee gehad maar sinds gister avond krijg ik geen afbeelding meer te zien bij mijn film informatie weet jij mischien waar het probleem ligt en wat ik hier tegen kan doen want zoeken zonder afbeeldingen vind ik echt vervelend mvg ricardo

Erik de Vries
Reageer

Sorry voor de late reactie. Mijn eerste idee zou zijn om te kijken of je nog vrije ruimte hebt. Ik heb in het verleden meegemaakt dat een Raspberry geen ruimte meer had en daardoor instabiel werd, geen afbeeldingen meer toonde etc. Je kan dit bekijken in het system onderdeel van XBMC.

Hans
Reageer

Zo wat een fijn topic, veel van geleerd.

Dank, Erik

Jeffry
Reageer

Beste Erik

Naar wat ik lees ben je nogal een kenner dus heb een vraagje , ik heb een raspberry gekocht en helemaal blij en top . Nu kijk ik met regelmaat een serie en soms is die er alleen in HD source in icefilms hier heb ik elke x het probleem dat ik wel geluid heb maar de stemmen zo ver op de achtergrond liggen dat ze niet te verstaan zijn. Heb je hier een oplossing voor ? Raspberry is aangesloten met bekabeld internet en HDMI kabel . Verder met films weinig probleem

Alvast bedankt

Erik de Vries
Reageer

Meestal ligt dit aan de audio instellingen van XBMC. Als bijvoorbeeld 5.1 staat ingeschakeld maar je geen center speaker hebt dan kan de spraak verdwijnen. Controleer even of dit correct staat ingesteld voor jouw situatie.

Dominique
Reageer

Hoi Erik (of iemand anders?)

Ik heb sinds enkele dagen een RPI met darop XBMC. Wat ik me afvraag is of het verstandig is om altijd als ik stop met kijken/ geruik maken van de RPI hem uit te schakelen? (Systeem uitschakelen). Lijkt me wel want anders staat hij voor niets aan en wordt hij behoorlijk heet.

Daarnaast vraag ik me af, als ik hem dan heb uitgezet, hoe ik hem het beste kan aanzetten. Ik trek er nu steeds de stekker uit en weer erin zodat hij stroom krijgt en dus opstart. Er zit geen knopje op namelijk… :-)

Hiernaast zit ik met nog wel wat vragen hoor maar ik ga er gewoon mee aan de slag en proberen.

Ik ben benieuwd.

Erik de Vries
Reageer

Helaas is de methode die jij beschrijft de enige goede. Persoonlijk heb ik gekozen de Raspberry gewoon aan te laten. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat deze genoeg “lucht” krijgt en niet te warm wordt. Qua stroomverbruik doet de Raspberry het erg netjes, ik neem dat op de koop toe.

Pjotter
Reageer

Hallo Eric,

Vraagje, ik heb mijn rpi inmiddels naar Gotham ge-update, zo ook naar de laatste open elec versie,

Maar als ik op xbmctorrent zit en een film wil starten, dan speelt hij alleen films van een brrip af, blue ray rip
Geen enkele xvid, film wil wel starten, maar blijft een zwart beeld, systeem blijft hangen als het ware. Enige optie is om even de spanning er af te halen.
Heb addon al opnieuw er op gezet, cache opgeschoond e.d. Geen resultaat.
Voor de rest een top apparaat!
Enig idee wat het kan zijn?
Alvast bedankt
Peter

Erik de Vries
Reageer

Ik heb helaas geen ervaring met dergelijke plugins. Mogelijk kan je meer informatie vinden op het forum van XBMC of bij de makers van de plugin.

Jos
Reageer

Hoi Erik.
Ik heb 2 problemen nl mijn cooler stopt niet bij afschakelen en ik kan mijn ace streamer nergens aanzetten.
Weet jij hier raad mee ??
Bvd

Erik de Vries
Reageer

Heb je het hier over een Raspberry Pi? (die heeft n.l. geen cooler) met ace streamer ben ik verder niet bekend.

Paul
Reageer

heeft iemand een idee hoe ik de sub titels goed krijg bij 3 d films
raspberry met gotham

regie
Reageer

Hoi Erik,

Heb nu al een tijdje een raspberry PI 512 mb en heb vandaag geprobeerd om mijn collectie DVD en MKV af te spelen via het bedrade netwerk op mijn PI. Helaas speelt de PI de video’s haperig af. Heb de codecs aangeschaft maar afspelen ho maar.
Weet jij raad?

R

Lubach
Reageer

Wil een Rasp , om data uit mijn Omnik inverter ,via en Py script en crontab te leveren aan Pvoutput. Mijn vraag is kan dan hiernaast ook de Xbmc werken.
Nu heb ik op de klaptop ,linux en xbmc en beide werken , schakel ik xbmc uit kom ik gewoon in Linux ,.
Hoe is dat op de Rasp

Rob Jansen
Reageer

Hoi Erik,

Al een tijdje een raspberry pi. Werkte voortreffelijk . Tot vandaag geen internet verbinding meer. Router herstart , rasp herstart, echter geen resultaat. Verschillende netwerkkabels gebruikt. Weet jij eventueel wat het kan zijn? Gr

Davy
Reageer

beste,

Ik heb de codec aangeschaft om mpeg2’s af te spelen. nu wil ik dvd bestanden afspelen.
Een dvd bestaat uit meerdere bestanden vts_1_0 , VTS_1_1,….
nu speelt hij niet de hele film af maar bestand per bestand en moet telkens opnieuw starten. Het liefst zou ik hebben dat de film volledig speelt zonder dat ik moet tussenkomen.
Hebt u hiervoor een oplossing?

alvast bedankt

Erik de Vries
Reageer

Als je op de map gaat staan waar alle bestanden in staan (over het algemeen de map video_ts) en op de “play” knop drukt dan hoort de dvd af te gaan spelen.

willem
Reageer

Hallo

Heb sinds kort een raspberry.
Soms is het lastig om een tv serie of film te laten afspelen. Soms gaat het ook zonder problemen. Waar ligt dit aan.
Verder zie ik niet waar ik de tijd kan aanpassen

Ruud
Reageer

Hoe kan ik iets een favoriet maken.

Ik gebruik Mashup zoek dan een serie oid, hoe kan ik dan uit de luist een opdracht tot favoriet maken.

Michel van der Ven
Reageer

Hoi Erik,

Ik heb een vraag. Bij SOS Solutions heb ik een Pi B+ XBMC Media Speler Compleet TURBO met USB 3.0 stick gekocht. Uiteraard ben ik gaan experimenteren en ik heb alles (helaas) opnieuw moeten installeren. Mijn Pi is erg traag en ik heb nu het vermoeden dat mijn usb stick niet gebruikt wordt.

Nu is mijn vraag: Hoe kom ik er achter dat de usb stick gebruikt wordt voor extra snelheid en klopt het dat je ook op de usb stick het besturingssysteem kan zetten? Zo ja, kan jij mij vertellen hoe dat gaat? Ik kan werkelijk geen goed omschrijving vinden.

Met vriendelijke groet,

Michel van der Ven.

Michel van der Ven
Reageer

Dank je Erik.

sjanine
Reageer

Hoi Erick ik heb er ook 1 een Raspberry Pi XBMC werkt echt top en zat een beetje te zoeken op internet voor meer mogelijke apps of er bv een lijst bestaat wat en waar ik die kan downloaden of hoe te instaleren.
weet u dat misschien? zoek voornamelijk iets om cabaret op te kunnen kijken en zo als gewone Tv zenders nl 1,2of3 of RTL 7 kan ik zie iets ook vinden?
hoop dat u me veder kunt helpen MVG Sjanine

Erik de Vries
Reageer

Een populaire website met uitbreidingen voor XBMC is SuperRepo (zie http://superrepo.org/ ). Ik gebruik deze zelf overigens niet, maar met een beetje speurwerk zit er vast iets voor je tussen.

Enrico
Reageer

Hoi Erik,
Ik heb al diverse malen de raspberry pi en films gekeken. Nu werkt het ineens niet meer. Althans ik kan mijn telefoon geen verbinding meer laten maken. Ik heb de iOS app. Overigens heb ik wel gewoon beeld en zie ik het Xbmc beginscherm. Ook heb ik een ethernetkabel van de raspberry pi aan de router verbonden. Dat werkte eerder als ik geen verbinding had, maar dat werkt ook niet meer.
Heb jij hier ervaring mee?

Erik de Vries
Reageer

Mogelijk heb je het ondertussen al opgelost. Ik heb dit ook wel eens gehad, wat je kan controleren is dat zowel je telefoon als de Rapsberry op het zelfde netwerk zitten. Tevens zou ik controleren of XBMC correct ingesteld staat en je dus inderdaad toegang voor externe apparaten hebt ingeschakeld.

Franklin
Reageer

Beste Erik,

Ik loop telkens tegen het probleem aan dat ik niets gestreamd krijg.
Het lijkt er op dat ik geen verbinding naar buiten heb, de raspberry met xbmc is aangesloten op de TV d.m.v HDMI, via kabel in mijn modem geprikt.
In het netwerk is het ding zichtbaar, hij krijgt ook netjes ‘n ip uitgedeeld, op de modem (KPN Experiabox) zie ik het ook terug.
Toch heeft het geen verbinding naar buiten….

Moet ik soms nog ‘n poort forwarden, of iets instellen in de netwerk settings van xbmc.

Wat moet ik doen om mijn raspberry met xbmc werkend te krijgen, simpel dingetje als het weer linksboven word al niet ge-update, geen verbinding dus.

Hoop dat je me kan helpen.

Gr Franklin

Stephan
Reageer

Ik heb een Raspberry Pi B+ XBMC Mediaplayer Compl TURBO with 16GB USB 3.0stick.
Nu was ik bezig in het menu etc, op zich werkt dit prima maar hij lijkt zich elke keer te resetten. Als ik bezig ben gaat hij ineens uit en gaat hij weer opstarten. Soms loopt hij ook vast.
Enig idee hoe dit kan?

Erik de Vries
Reageer

Je zou eens kunnen proberen of alles goed gaat als je gebruik maakt van een SD-kaart ipv een USB stick.

peter
Reageer

Hoi Erik,

Ik heb al een poosje een rpi, maar ik krijg dvd’s niet goed afgespeeld. Het zijn bestanden die op mijn pc wel goed afspelen. Ook heb ik de codecs aangeschaft en ingevoerd. Het beeld blijft een beetje schokkerig.

Wat denk jij hiervan?

Mariska
Reageer

Hoi Erik,
Ik heb via SOS Solutions een Raspberry Pi aangeschaft inclusief XMBC mediaplayer, usb-stick en SD-kaart. Zodra ik alles op mijn TV (Philips 42PFL7676H) aansluit, zie ik het logo van OpenElec en vervolgens wordt mijn TV-scherm weer zwart. Alleen de eerste keer heb ik een menu gezien van OpenElec, maar tijdens de eerste installatie kon het ding geen internetverbinding vinden en raakte het beeld bevroren. Alle keren hierna blijft het scherm dus zwart, na enkel het logo van OpenElec weer te geven.
Hoe krijg ik alles toch weer aan de praat?

Natasja
Reageer

Hoi Erik, we hebben nu al een tijdje de raspberry pi b+. Is vrij traag met laden maar werkte verder prima. Nu liepen we gister tegen het probleem aan dat hij niets meer doet. Alles eraf gehaald, opnieuw aangesloten, krijg dan wel beginscherm waar openelec opstaat maar daarna wordt het beeld zwart en blijft het beeld zwart. Enig idee wat er aan de hand kan zijn?

Natasja
Reageer

Ik lees net de vraag van mariska op 10 november. Zij lijkt tegen hetzelfde probleem te zijn aangelopen als wij. Benieuwd naar je reactie

Erik de Vries
Reageer

Ik heb zojuist een reactie op haar vraag geplaatst (zie hierboven)

Mildred
Reageer

Beste Erik, zIk heb ook een complete SOS raspberry Pi CBMX. Alles werkt er wel op, alleen krijg ik de Video Add on Nederland 2 4 niet aan de praat. Daar staan programma’s als Cultura 24 onder. Krijg rechts onderaan rood kruis met melding fout in script nederland24.py.
Kun je mij helpen ?
Groet Mildred

Mildred
Reageer

Ga ik proberen. Bedankt voor de reactie.
Mildred

marjolein
Reageer

Hoi Erik ik heb een vraagje. Sinds 2 dagen werkt mijn xbmc remote op mijn iphone niet meer. Eerder deed hij het wel. Ik heb alles goed ingevuld maar hij verbind niet. =Heb jij een idee?

Mo
Reageer

Hoi Erik,
Ik heb ook een complete set RPi B+ met XBMC via SOS gekocht, MPG2 licentie is ook aangeschaft en hij is enabled, maar als ik een VIDOE_TS folder via mijn NAS willen openen, gaat de RPi rebooten.! ik vind het heel vreemd want als ik op het naam van een film klik gaat ie meteen rebooten. ik kan geen VIDEO_TS folder zien.
Heb jij een idee?
Alvast bedankt.

Erik de Vries
Reageer

Het is zo lastig te bepalen wat er precies mis gaat. Heb je dit probleem bij elke film? Je zou de logfiles kunnen bekijken en zien waarom XBMC vastloopt. Hoe je dat doet hangt af van het besturingsysteem dat je gebruikt. Verder heb ik ook weinig ervaring met dvd’s, ik speel vrijwel enkel mkv bestanden af.

Mo
Reageer

Bedankt voor je reactie. Het probleem is verholpen. Het lag namelijk aan de RPi hardware. Ik heb hem vervangen door een nieuwe en hij doet het prima.

jan kwaal
Reageer

Zeer tevreden, had eerst een X8h gekocht, die vond ik te omstalchtig, en niet gebruiksvriendelijk. deze speler is echt gebruiksvriendelijk en als er een nieuwe programma uit is, dan staat deze er gelijk op! De upgrade mogelijkheid die Filmspeler hebben ontwikkeld heb ik nergens elders gezien, is echt een musthave! de service van Filmspeler is ook geweldig. werd vrijwel direct terug gebeld, dat zie je niet vaak bij andere bedrijven. Ga zo door :-)

momoski
Reageer

iemand ervaring met aankoop ir ontvanger plus ab voor b+ (openelec). Ben op zoek maar kan bijna nergens wat vinden

patrick
Reageer

Beste Erik,

Ik heb problemen met RTL XL als ik bijvoorbeeld chuckington wil kijken valt eerst het beeld weg daarna het geluid en de Rasberry pi B+ staat vast door de stroom er af en op te doen doet de Rasberry het weer. ik gebruik openelec maar met rasbmc heb ik dezelfde problemen, ik heb het ook geprobeerd met GTST daar komt het zelfde voor. het gebeurt niet bij vele andere bijvoorbeeld BOBO. hopelijk weet u een oplossing hoor graag van u

met vriendelijke groet

Patrick

Erik de Vries
Reageer

Ik maak zelf geen gebruik van dergelijk addon’s. Mijn ervaring is echter dat dergelijke plugins sowieso niet altijd even stabiel zijn. Daarbij is de Raspberry Pi een relatief traag apparaat, wat ook voor problemen kan zorgen. Mijn advies is te kijken bij de maker van de plugin of die misschien tips heeft.

bart
Reageer

Hallo Erik,

Ik heb sinds een jaar een xbmc kastje gekocht bij sossolution. Vorige maand liep hij wat trager en heeft sossolution een update gedaan naar openelec 4.73 , kodi V14.0. Een paar films bekeken zonder problemen. Vorige week liep hij tijdens het kijken naar een film vast. Sindsdien loopt hij steeds vast. De add-on genisis, phoenix e.d opent hij maar daarna tijdens het draaiende rondje rechtsonderin loopt hij vast. We hebben vandaag een stroomadapter er tussen gezet maar dit helpt niet. Heb jij misschien een oplossing? Bvd Bart

Erik de Vries
Reageer

Staan de films en/of series die je bekijkt op een lokale schijf of NAS? of stream je deze via een plugin. Mijn ervaring met het afspelen van lokale media is erg positief, echter zorgen addons en/of streaming video’s nog wel eens voor problemen. Mijn advies is eerst te testen met enkele films die je download. Als dat goed werkt dan ligt de oorzaak waarschijnlijk bij de gebruikte addon.

Soeradj
Reageer

Beste Erik,

Alvorens wil ik je bedanken dat je ons wil helpen die problemen hebbe met Rasberry Pi. Verder heb ik zelf een probleem. Ik heb sinds een maand bij S.O.S een compleet set van Raspberry Pi+B gekocht met 16 Gb sd kaart. Ik heb mijn pi eerst via wifi aangesloten en nu via kabel. Nu stream ik wat films maar bij paar films stopt het streamen en het afspelen van de films sprontaan ergns bij driekwart van die films. Als je dan naar die systeeminfo gaat dan zie je dat daar de cpu gebruik helemlaal vol is. De films wat ik streams is hd 720en 1080. Weet u wat er aan de hand is. Wel zie ik een overeenkomst tussen die films die spontaan stopt met streamen is dat de films langerz zijn dan 2 uurtjes. Ik ben niet zo een technicus of programmeerder maar heb wel beetje verstand van computer enzo. Alvast bedankt voor u moeite. Mvg soeradj

Guci
Reageer

Hoi Erik,
ik heb een andere externe harde schijf (WD MYCloud) op de Raspbmc aangesloten en wil de films e.d. toevoegen aan mijn bibliotheek. Nu loopt de rasbmc vast en blijft zoeken naar de vorige schijf die er aan gekoppeld is geweest. ik dacht simpel de locatie te wijzigen van de films e.d. maar er blijft boven in beeld een balkje staan met de volgende tekst:
media info van bestanden inlezen. Daarbij staat de oude schijf die niet meer aangesloten zit op de rasbmc. Het lijkt alsof hij vastloopt met zoeken naar iets wat hij niet kan vinden. Ik heb al geprobeerd de netwerkverbinding te verwijderen maar helaas bij opstarten blijft het in beeld staan. Is er een oplossing? Help…

Erik de Vries
Reageer

In XBMC / Kodi stel je in de library de locatie in waar de content (films/series) staat. Om te voorkomen dat naar niet meer beschikbare locaties wordt gezocht dien je deze uit de library te verwijderen.

Jasper
Reageer

Hé Erik,

Helder en duidelijk verhaal. OpenELEC staat eindelijk op mijn kaartje en zit in de Raspberry pi. Ik krijg nu een wizzard die mij helpt bij het instellen. Nu kan ik alleen de raspberry pi niet besturen? Ik krijg het voor geen mogelijkheid voor elkaar. De app op de Ipad, iphone en de PC gedownload maar ze vinden het kastje niet? Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik via mijn telefoon het kastje kan bedienen?

Erik de Vries
Reageer

Zonder afstandsbediening kan je op dat moment je Raspberry Pi nog niet bedienen. Je kan tijdelijk een toetsenbord of muis aansluiten om die stappen te doorlopen en externe apps (zoals je iPhone) toegang te geven.

Karin Bussink
Reageer

Erik hartelijk bedankt voor alle informatie die je met ons wilt delen.
Ik heb sinds gisteren ook een Raspberry Pi 2 B. Compleet setje van SOS sulutions. Draait op Open Elec.
Mijn vraag is of er ook een add on voor een browser bestaat voor Kodi/Xbmc zodat ik ook gewoon een willekeurige internetpagina kan openen op mijn tv. Ik heb een Philips tv van 2010 en dat NetTV daarop is zo vreselijk traag, valt niet mee te werken.
Alvast bedankt!!

Erik de Vries
Reageer

Helaas ben ik niet bekend met een dergelijke plugin. Mogelijk dat iemand anders een idee heeft, of misschien kan je meer vinden op de officiele website van Kodi (kodi.tv).

Karin Bussink
Reageer

Dank voor je reactie.
Ik kan er verder zo niets over vinden, heb ook al op Tweakers gezocht.
Maar wie weet is er iemand anders die een suggestie heeft…..

FreeCheeze
Reageer

Karin Bussink
Helaas moet ik je teleurstellen. De makers van Kodi vinden het niet nodig om een browser voor internet te maken. Er zijn ook geen add-ons voor te vinden.

Mogelijke oplossing?
Ga naar https://sites.google.com/site/ilovemyrpi/03—noobs-en-berryboot/02—software_test/01—installatie. Volg de instructies en installeer alleen OpenElec en Snowshoe. Deze laatste is een simpele internet browser. Voldoet Snowshoe niet aan je wensen? Installeer dan Debian Wheezy als tweede OS. Dan kan je vanuit daar een zwaardere browser opstarten.

ed
Reageer

Beste Erik

ik wil en raspberry PI B+ aansluiten. Ik heb echter ook een lG mediaspeler.
de Raspberry is nu aangesloten via de HDM van de mediaspeler echter start niet op. Heb ik het ciorrect gedaan of kan deze raspberry alleen maar worden aangesloten via de HDMi van mijn TV ?
groet Ed

Erik de Vries
Reageer

De Raspberry Pi hoeft niet perse via de HDMI van je TV aangesloten te worden (kan bijv. ook via je versterker lopen). Als ‘ie niet opstart is er mogelijk iets niet ok met de voeding die je ook moet aansluiten. Probeer eventueel even een andere.

Ferry
Reageer

Hoi Erik,

Ben met een pi bezig en wil een andere skin installeren “transparency” die gebruik ik ook op mijn volledige versie van XBMC. Alleen als ik hem wil installeren dan zegt die “afhankelijkheden ontbreken” hij mist dus wat sources wil dit zeggen dat ik geen andere skin kan installeren?

Alvast bedankt

Gr.

Ferry

Erik de Vries
Reageer

Ik gebruik zelf Aeon Nox als skin (op mijn Raspberry Pi 2, deze was vind ik te traag op de eerste generatie Raspberry). Het installeren van een andere skin is dus geen probleem. Zojuist heb ik even snel Transparency (versie 7.1.5) geïnstalleerd en dat ging probleemloos. Ik draai overigens de laatste OpenElec. Mogelijk dat je even kan proberen om ook deze meest recente OpenElec te proberen.

Ferry
Reageer

Dank je voor je antwoord, ik draaide de Kodi versie zal hem eens proberen met de Openelc. versie

gr

ferry

Ferry
Reageer

Hoi Erik,

Nou ik heb de openelc geinstalleerd maar dan heb ik totaal geen add-ons meer alleen de dingetjes die openelec erop heeft gezet, als ik dan op bv skin klik zie ik confuence staan klik ik dan op meer verkrijgen dan blijft dat scherm leeg, dit had ik ook toen ik de originele rasperry pi in eerste instantie gereset had, toen waren de add-ons ook weg, enig idee hoe ik die terug krijg?

gr

ferry

Ferry
Reageer

Ik heb trouwens ook een Rasperry Pi2 en heb deze versie van openelc geinstalleerd (RPi ARM11 single core models (Model A/B/B+ 256/512MB))

gr

ferry

Erik de Vries
Reageer

Dat is de versie voor de oude Raspberry Pi, als je op de OpenElec site zit dan staat de versie voor de Raspberry Pi 2 daaronder. Bij mij werkte die out-of-the-box helemaal goed (ook met addon’s en extra thema’s). Ik heb deze toevallig van de week nog vers geïnstalleerd.

Ferry
Reageer

Thanx ik ga het nogmaals proberen, moet toch lukken een keer

patrick
Reageer

Hallo erik
We hebben sinds een paar dagen een raspberry pi 2b alles werkt goed maar nu is het geval dat we tijdens het film kijken de film vast is gelopen en nu blijft het beeld vast staan en niks reageert meer zelfs het toetesenbord niet, hoe kan ik dit oplossen?

Mvg patrick

Erik de Vries
Reageer

Sowieso even de Raspberry Pi herstarten (stekker eruit en weer erin). Mijn advies zou zijn vooral ook andere videobestanden uit te proberen, mogelijk is deze specifieke film defect. Mocht dit het echt niet oplossen dan kan het nuttig zijn om eens een verse installatie van OpenElec te proberen.

Maarten
Reageer

Beste Erik,

Eerder heb je bij een andere gebruiker aangegeven dat wanneer de RPI hapert een nieuwe versie van Openelec erop te zetten. Ik heb dat inmiddels gedaan Openelec 5.0.5. Echter blijf ik alleen een kleuren scherm zien. Ik heb de img van de Openelec site vandaan. Tevens heb ik mijn SD kaart geformatteerd en de img via win32diskimager weer op de SD kaart gezet. Desondanks blijf ik een gekleurd scherm houden.menig idee hoe ik dit kan oplossen?

Bij voorbaat dank.

Donny
Reageer

Nu al 3x een nieuwe pi 2 gekregen voor geïnstalleerd…
Bij 3e x opstarten vast gelopen en sd kaart corrupt… Wordt wel iedere x netjes opgelost, maar SOS geeft zelf ook aan, dat er iets mis is met de pi2. Voedingen gewisseld, sd kaarten gewisseld, niets helpt…

Erg vreemd..

Erik de Vries
Reageer

Dit probleem had ik in het begin ook toen ik een eerste versie van OpenElec (voor de RPI2) gebruikte. De meest recente versie van OpenElec loste dit probleem geheel op bij mij. Mogelijk een oplossing om een herinstallatie uit te voeren met de laatste versie van de OpenElec website.

Donny
Reageer

Erik,
Ik heb een verse installatie gedaan op de sd kaart, en de add ons aanvullend op een stick gezet,
Vreemd genoeg draait ie als een tierelier nu…

Ik zal het voorlopig eens monitoren en je laten weten of het gelukt is,
Wel 1 vraag van mijn zijde, bij een reboot staan de landinstellingen ect weer op Engels,
Kan ik dat ergens opslaan dat hij bij een reboot gewoon in NL blijft staan ect?

cees
Reageer

Beste erik,
Sinds drie maanden heb ik nu een raspberry pi met openelec erop.Het valt mij op dat films er vooral in de donkere passages er beroerd uitzien. Het geeft het idee dat de kleurdiepte te gering is waardoor ook een verschijnsel als colorbanding veelvuldig is te zien. Ben ik nu de enige die hier last van heeft of ben ik de enige die zo kritisch kijkt.
ik heb al een andere hdmi kabel gebruikt en een andere ingang op mijn tv maar niets lijkt te helpen. Graag hoor ik of er meer mensen zijn met dit probleem en hoe ze dat opgelost hebben.

Bas
Reageer

Hoi Erik, heb sinds kort een rpi 2 aangesloten op een samsung tv. Software is openelec en kodi. Elke keer als ik de tv uitzet dan gaat de rpi naar verloop van tijd ook uit en start dan alleen weer op als de stroom eraf gaat en weer aangaat. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ie altijd aan blijft? Of aan en uit gaat via een remote? Ook heb ik op een ander HDMI slot een chromecast draaien die niet meer werkt met de rpi aangesloten of andersom.dus chromecast werkt, rpi niet.

Robert
Reageer

Hoi Eric,

Onlangs ook de raspberry Pi b+ aangeschaft. Ook ik had een defect sd kaartje. een vriend van mij die al een tijdje ook een raspberry pi gebruikt heeft voormij een nieuw sd kaartje gekocht en alles geinstalleerd. Maar nu loopt elke keer de film vast… nou niet echt vast maar het tussen pauzes wordt de film gelanceerd. Met andere woorden is het nou niet je van het. alles wat ik probeer hij blijft haperen. Kan jij of iemand mij helpen!!

Ad Prins
Reageer

Goede middag Eric.
Een paar dagen geleden heb ik een raspberri pi 2 gekocht met voor geinstalleerde kodi op een kaartje, Verder heb ik Yatse op mijn samsung s4 gezet.
Alles werkte perfect, maar daarna heb ik Yatse op mijn tablet gezet, daarmee werkt nu alles, maar de phone doet het niet meer, ik kan daarop de raspberri wel vinden maar het wachtwoord wordt niet geaccepteerd.
Is daar een oplossing voor?
Vr groet,
Ad Prins

sam
Reageer

leuk ding egt leuk

Donny
Reageer

Hoi Erik,
Heb hem alweer een paar weekjes draaien op openelec 5.08 en kodi 14.2′
Loopt als een speer nu,
Alleen kom ik erachter dat ik op geen enkele manier dts of 5.1 kan afspelen,
Instellingen in openelec staan op 5.1
Maar als ik de film afspeel van bv Genesis, dan staat er audio 2.0
Als ik dan bij geluid de instellingen check dan kan ik die niet veranderen.

Ik lees op forums dat meer mensen dit probleem hebben??.
weet jij iets hiervan?

Gr.
Donny

Anne
Reageer

Hoi,

Heb je ook een test gedaan met RasPlex? of denk je niet dat het nodig is? Ik heb in mijn korte tijd geen juich momenten gehad toen ik de Rpi met XBMC probeerde. Vaak te weinig power ondanks een zware voeding, vaak wegvallen van de film of niet herkennen, ondertitel scrapers die het ineens niet meer doen en op fora zeggen ze dat het aan de scrapers ligt, bij mijn inzien is XBMC naar KODI over gestapt dus dat is de veranderde factor geweest. Ik heb nu met heel veel plezier een Plex Media Server op mijn W2012 server draaien en de kracht zit hem in de thin client die het Plex systeem gebruikt. Geen zware applicatie hoeft te draaien vanaf de RPi, en ik kan overal met elk apparaat (behalve nog niet met de koffiezetter) naar mijn media kijken cq luisteren. Ik zou zeggen, probeer dat ook eens en maak jouw bevindingen dan ook bekend.
Succes.

Laat een reactie achter

naam*

e-mail* (not published)

website