Installatie van XBMC / Kodi op een Raspberry Pi

Updates
04-03-2015: Oplossing voor haperen en/of storingen tijdens afspelen video toegevoegd (zie onderaan)
02-02-2015: Informatie over nieuw type Raspberry Pi 2 model B en XBMC / Kodi toegevoegd
03-05-2014: Blog bijgewerkt met meest actuele informatie en diverse tips (zie onderaan)
23-02-2013: Oplossing voor probleem met zwart scherm toegevoegd

Onlangs schreef ik over mijn eerste ervaringen met de Raspberry Pi. In dit aanvullende blog leg ik stap voor stap uit hoe je een kale Raspberry Pi kan omtoveren naar een mediacenter op basis van Kodi (voorheen XBMC).

Voordat je begint wil ik je graag uitleggen wat je wel- en niet kan verwachten van een Raspberry Pi. Ten eerste is een Raspberry Pi geen kant-en-klaar mediacenter. Het is een mini computer waar je zelf van alles op kan installeren. Vind je het net als ik leuk om hier mee bezig te zijn lees dan vooral verder! Wil je dit niet dan raad ik je aan eens in het grote aanbod van kant-en-klare mediaspelers in de Tweakers Pricewatch rond te kijken. Let bij de aanschaf goed op welk model je kiest, aangezien er verschillende modellen zijn uitgebracht. Ik heb dit blog oorspronkelijk geschreven toen ik de Raspberry Pi model B had aangeschaft (single core processor, 512mb geheugen). Onlangs is het laatste model uitgebracht de Raspberry Pi 2 model B welke aanzienlijk krachtiger is dan het oude model (quadcore processor, 1gb geheugen). Aangezien de prijs gelijk is gebleven adviseer ik het laatste model aan te schaffen.

Wat heb je nodig?

 • Raspberry Pi 2 model B (deze is in februari 2015 uitgebracht en is tot wel 6x sneller dan het vorige model, de prijs is gelijk gebleven).
 • Behuizing voor de Raspberry Pi (zijn vele soorten verkrijgbaar, let op dat je een juiste behuizing koopt voor de Raspberry Pi 2 en niet het oude model)
 • MicroSD-kaartje (mijn advies is minimaal 4GB te kopen, liefst class 10). Let op, het oude model gebruikt een normaal SD-kaartje.
 • Micro-usb kabel in combinatie met een USB oplader (zijn ook kant-en-klaar verkrijgbaar)
 • HDMI kabel om de Raspberry Pi aan te sluiten op je TV / Home Cinema
 • Netwerkkabel om de Raspberry Pi aan de sluiten op het netwerk
 • Optioneel: Een infrarood ontvanger en afstandsbediening (anders bedienen met iPhone of Android)
 • Tip: Gebruik de afstandsbediening van je TV als deze HDMI-CEC ondersteund. Zie “Wat is HDMI CEC?” op avblog.nl voor meer informatie
Raspberry Pi met behuizing, SD-kaartje, micro-usb kabel en een USB oplader
Raspberry Pi model B (oude versie) met behuizing, SD-kaartje, micro-usb kabel en een USB oplader

Installatie van XBMC / Kodi

Nu je alle benodigde onderdelen hebt kunnen we beginnen met de installatie. Hier zijn een aantal opties voor, mijn advies is te kiezen voor een Linux distributie die zich volledig richt op de mediacenter mogelijkheden van de Raspberry Pi. Hiervan zijn diverse varianten beschikbaar zoals OpenELEC, Raspbmc en XBian. Momenteel draait mijn Raspberry Pi op OpenELEC. Hoewel de verschillen minimaal zijn geeft een blog van Lifehacker een goed overzicht van de belangrijkste verschillen tussen deze drie distributies.

Weetje: Het grote voordeel van deze kant-en-klare distributies ten opzichte van een volledig handmatige installatie is de eenvoud, je komt helemaal niet Linux of andere configuratievormen in aanraking!

De installatie van Raspbmc en XBian zijn momenteel het eenvoudigst. Je download een bestand en doorloopt met enkele klikken de installatie. Heb je geen probleem met iets meer uitdaging dan kan je natuurlijk ook OpenELEC of één van de andere distributies uitproberen. Aangezien de installatiemethodes regelmatig veranderen heb ik hieronder links geplaatst naar de hulppagina’s van de verschillende distributies. Let goed op dat je de juiste versie kiest voor de oude Raspberry Pi of het nieuwe model de Raspberry Pi 2.

In alle gevallen begin je door de SD-kaart aan te sluiten op je computer (via bijvoorbeeld een cardreader). Afhankelijk of je Windows, Mac OS X of Linux gebruikt gaat de installatie iets anders, zie daarvoor bovenstaande links.

Nadat je bovenstaande stappen hebt voltooid sluit je de Raspberry Pi aan op je TV. Sluit tevens de netwerkkabel aan en steek de SD-kaart in het daarvoor bedoelde slot. Steek de USB oplader pas in het stopcontact als je alles correct hebt aangesloten. Direct na het inpluggen van de USB oplader zal de Raspberry Pi opstarten en zal de installatie verder gaan. Na een korte periode (afhankelijk van je internetsnelheid en de gekozen distributie) zal de installatie voltooid zijn en start XBMC / Kodi op.

Als je geen infrarood afstandsbediening hebt aangesloten en je tv geen HDMI-CEC ondersteund dan dien je XBMC / Kodi met een mobiel apparaat te besturen (eventueel kan je tijdelijk een toetsenbord en/of muis gebruiken). Voor de iPhone / iPad kan ik de officiële iOS app aanbevelen. Voor Android is een beter alternatief beschikbaar met de naam Yatse, mocht je liever de officiële Android app gebruiken dan kan dat ook.

Tot slot

Met een paar handelingen heb je een volledig werkende XBMC / Kodi installatie op je Raspberry Pi gezet. Wil je meer weten over XBMC /Kodi dan raad ik aan hun website en forum te raadplegen.

Ik hoop dat je iets aan deze beschrijving hebt gehad. Mocht je tegen problemen aanlopen, iets missen, vragen en/of opmerkingen hebben dan ontvang ik die graag! Tevens heb ik hieronder enkele tips geplaatst en mogelijk staat je vraag al tussen de reacties onder dit blog.

Tip 1: Oplossing zwart beeld bij afspelen video

Hoewel 99% van alle films die ik afspeel zonder problemen werken liep ik in een aantal gevallen tegen het probleem dat enkel geluid werd afgespeeld, het beeld blijft zwart. Nadat ik via e-mail een vraag binnen kreeg van iemand met dit zelfde probleem ben ik hier verder ingedoken. Na het openen van de logfiles van XBMC / Kodi kwam ik al snel achter de oorzaak, de Raspberry had niet genoeg geheugen om deze video af te spelen, de volgende regel stond in de logfile:

COMXCoreComponent::DecoderEventHandler OMX.broadcom.video_decode – OMX_ErrorInsufficientResources, insufficient resources

Na enig speurwerk op internet kwam ik achter de mogelijke oplossing, namelijk meer geheugen toekennen aan de GPU (de videochip). Dit bleek inderdaad te werken, wie weet lost dit ook jouw problemen op. Je past dit als volgt aan (let op, deze methode is enkel getest onder Raspbmc):

 • Log via SSH in op de Raspberry Pi (standaard is de gebruikersnaam “pi” en het wachtwoord “raspberry”)
 • Open /boot/config.txt in bijvoorbeeld vi of nano: sudo nano /boot/config.txt
 • Pas de regel “gpu_mem=100” aan naar “gpu_mem=128” en sla de wijzigingen op
 • Reboot de Raspberry Pi en probeer of de video nu correct werkt

Tip 2: Problemen bij afspelen dvd’s

Om kosten te drukken heeft de Raspberry Pi standaard geen licentie om MPEG-2 en VC-1 bestanden af te spelen. Dat komt er op neer dat onder meer dvd’s zwart beeld tonen. Voor een gering bedrag van kan je een licentie aanschaffen zodat je deze bestanden wel kan afspelen. Zie daarvoor de officiële website van Raspberry Pi.

Tip 3: Mijn Raspberry Pi is instabiel en loopt vaak vast

Hoewel er van alles aan de hand kan zijn is een slechte stroomadapter vaak de oorzaak van een instabiele Raspberry Pi. Het advies van de makers van de Raspberry Pi is om een 5v / 1.2A (1200mA) stroomadapter te gebruiken.

Tip 4: Mijn Raspberry Pi is traag

Zoals ik bovenaan dit blog reeds aangaf is de Raspberry Pi niet al te snel. Sommige skins kunnen voor een onwerkbaar trage ervaring zorgen. Gebruik het liefst de standaard skin genaamd Confluence, of een lichtgewicht skin zoals Quartz. Tevens kunnen plugins de oorzaak zijn van een trage werking, schakel deze één voor één uit om te achterhalen welke het probleem veroorzaakt.

Tip 5: Kleine haperingen of storingen tijdens afspelen video

Tijdens het afspelen van bepaalde videobestanden op mijn Raspberry Pi 2 zag ik zo nu en dan kleine storingen (in de vorm van lichte “flitsen” tijdens het afspelen). Na veel speurwerk lijkt dit op te lossen door OMXPlayer uit te schakelen (system -> video -> acceleration -> allow hardware acceleration (OMXPlayer) uitschakelen). Schijnbaar kan OMXPlayer tijdens het afspelen de framerate van de video iets aanpassen, wat bij sommige tv’s voor problemen kan zorgen. Op mijn tv werd dat zichtbaar door de “flitsen” tijdens het afspelen. Het uitschakelen van OMXPlayer heeft tot dusver geen negatief effect gehad op de kwaliteit en lost het probleem voor mij op.

Reacties

Ferry
Reageer

Thanx ik ga het nogmaals proberen, moet toch lukken een keer

patrick
Reageer

Hallo erik
We hebben sinds een paar dagen een raspberry pi 2b alles werkt goed maar nu is het geval dat we tijdens het film kijken de film vast is gelopen en nu blijft het beeld vast staan en niks reageert meer zelfs het toetesenbord niet, hoe kan ik dit oplossen?

Mvg patrick

Erik de Vries
Reageer

Sowieso even de Raspberry Pi herstarten (stekker eruit en weer erin). Mijn advies zou zijn vooral ook andere videobestanden uit te proberen, mogelijk is deze specifieke film defect. Mocht dit het echt niet oplossen dan kan het nuttig zijn om eens een verse installatie van OpenElec te proberen.

Maarten
Reageer

Beste Erik,

Eerder heb je bij een andere gebruiker aangegeven dat wanneer de RPI hapert een nieuwe versie van Openelec erop te zetten. Ik heb dat inmiddels gedaan Openelec 5.0.5. Echter blijf ik alleen een kleuren scherm zien. Ik heb de img van de Openelec site vandaan. Tevens heb ik mijn SD kaart geformatteerd en de img via win32diskimager weer op de SD kaart gezet. Desondanks blijf ik een gekleurd scherm houden.menig idee hoe ik dit kan oplossen?

Bij voorbaat dank.

Kasander
Reageer

De betekenis van de ledjes:

ACT – D5 (Groen) – Toegang SD Card
PWR – D6 (Rood) – 3.3 V Power
FDX – D7 (Groen) – Full Duplex (LAN) aangesloten
LNK – D8 (Groen) – Link/Activiteit (LAN)
100 – D9 (Geel) – 100Mbit (LAN) aangesloten

Met bovenstaand schema kan je al aardig bepalen waar de fout zit.

Donny
Reageer

Nu al 3x een nieuwe pi 2 gekregen voor geïnstalleerd…
Bij 3e x opstarten vast gelopen en sd kaart corrupt… Wordt wel iedere x netjes opgelost, maar SOS geeft zelf ook aan, dat er iets mis is met de pi2. Voedingen gewisseld, sd kaarten gewisseld, niets helpt…

Erg vreemd..

Erik de Vries
Reageer

Dit probleem had ik in het begin ook toen ik een eerste versie van OpenElec (voor de RPI2) gebruikte. De meest recente versie van OpenElec loste dit probleem geheel op bij mij. Mogelijk een oplossing om een herinstallatie uit te voeren met de laatste versie van de OpenElec website.

Donny
Reageer

Erik,
Ik heb een verse installatie gedaan op de sd kaart, en de add ons aanvullend op een stick gezet,
Vreemd genoeg draait ie als een tierelier nu…

Ik zal het voorlopig eens monitoren en je laten weten of het gelukt is,
Wel 1 vraag van mijn zijde, bij een reboot staan de landinstellingen ect weer op Engels,
Kan ik dat ergens opslaan dat hij bij een reboot gewoon in NL blijft staan ect?

cees
Reageer

Beste erik,
Sinds drie maanden heb ik nu een raspberry pi met openelec erop.Het valt mij op dat films er vooral in de donkere passages er beroerd uitzien. Het geeft het idee dat de kleurdiepte te gering is waardoor ook een verschijnsel als colorbanding veelvuldig is te zien. Ben ik nu de enige die hier last van heeft of ben ik de enige die zo kritisch kijkt.
ik heb al een andere hdmi kabel gebruikt en een andere ingang op mijn tv maar niets lijkt te helpen. Graag hoor ik of er meer mensen zijn met dit probleem en hoe ze dat opgelost hebben.

Bas
Reageer

Hoi Erik, heb sinds kort een rpi 2 aangesloten op een samsung tv. Software is openelec en kodi. Elke keer als ik de tv uitzet dan gaat de rpi naar verloop van tijd ook uit en start dan alleen weer op als de stroom eraf gaat en weer aangaat. Hoe kan ik ervoor zorgen dat ie altijd aan blijft? Of aan en uit gaat via een remote? Ook heb ik op een ander HDMI slot een chromecast draaien die niet meer werkt met de rpi aangesloten of andersom.dus chromecast werkt, rpi niet.

Robert
Reageer

Hoi Eric,

Onlangs ook de raspberry Pi b+ aangeschaft. Ook ik had een defect sd kaartje. een vriend van mij die al een tijdje ook een raspberry pi gebruikt heeft voormij een nieuw sd kaartje gekocht en alles geinstalleerd. Maar nu loopt elke keer de film vast… nou niet echt vast maar het tussen pauzes wordt de film gelanceerd. Met andere woorden is het nou niet je van het. alles wat ik probeer hij blijft haperen. Kan jij of iemand mij helpen!!

Kasander
Reageer

2 Kansen.

Je RPi heeft te weinig voeding. (5V – 2A)
Maak je gebruik van een RPi 2 en heb je 3 of 4 usb-poorten actief in gebruik, dan kan je denken aan een voeding met 2,5A.

Je maakt gebruik van Wifi en het signaal is niet sterk genoeg.
Dan zal je een sterkere router moeten aanschaffen of de router op een andere locatie plaatsen.
Of ga gebruik maken van een repeater.

Ad Prins
Reageer

Goede middag Eric.
Een paar dagen geleden heb ik een raspberri pi 2 gekocht met voor geinstalleerde kodi op een kaartje, Verder heb ik Yatse op mijn samsung s4 gezet.
Alles werkte perfect, maar daarna heb ik Yatse op mijn tablet gezet, daarmee werkt nu alles, maar de phone doet het niet meer, ik kan daarop de raspberri wel vinden maar het wachtwoord wordt niet geaccepteerd.
Is daar een oplossing voor?
Vr groet,
Ad Prins

Kasander
Reageer

Grote kans dat het IP-adres van de RPi veranderd is. Als je er zeker van wilt zijn dat je phone altijd verbinding kan maken met de RPi zal je je router moeten vertellen dat die de RPi een vast IP-adres geeft.

sam
Reageer

leuk ding egt leuk

Donny
Reageer

Hoi Erik,
Heb hem alweer een paar weekjes draaien op openelec 5.08 en kodi 14.2′
Loopt als een speer nu,
Alleen kom ik erachter dat ik op geen enkele manier dts of 5.1 kan afspelen,
Instellingen in openelec staan op 5.1
Maar als ik de film afspeel van bv Genesis, dan staat er audio 2.0
Als ik dan bij geluid de instellingen check dan kan ik die niet veranderen.

Ik lees op forums dat meer mensen dit probleem hebben??.
weet jij iets hiervan?

Gr.
Donny

Anne
Reageer

Hoi,

Heb je ook een test gedaan met RasPlex? of denk je niet dat het nodig is? Ik heb in mijn korte tijd geen juich momenten gehad toen ik de Rpi met XBMC probeerde. Vaak te weinig power ondanks een zware voeding, vaak wegvallen van de film of niet herkennen, ondertitel scrapers die het ineens niet meer doen en op fora zeggen ze dat het aan de scrapers ligt, bij mijn inzien is XBMC naar KODI over gestapt dus dat is de veranderde factor geweest. Ik heb nu met heel veel plezier een Plex Media Server op mijn W2012 server draaien en de kracht zit hem in de thin client die het Plex systeem gebruikt. Geen zware applicatie hoeft te draaien vanaf de RPi, en ik kan overal met elk apparaat (behalve nog niet met de koffiezetter) naar mijn media kijken cq luisteren. Ik zou zeggen, probeer dat ook eens en maak jouw bevindingen dan ook bekend.
Succes.

georgia
Reageer

Ik las dat meer mensen last hadden van zwart beeld. Ik keek dit weekend een aantal afleveringen van een serie achter elkaar. De 1e 3 gingen prima, de 2 daarna ging hij bufferen en kreeg ik zwart beeld met de afspeelbalk, maar de volgende aflevering was weer normaal. Als het aan geheugen zou liggen, waarom hadden de voorgaande en de afleveringen erna daar geen last van? Waar zou het nog meer mee te maken kunnen hebben?

Vriendelijke groetjes, Georgia

EDKO
Reageer

snap er geen bal van… geleverd gekregen zonder iets van een beschrijving… effin eindelijk door dat ik er een kaartje in moest stoppen aangesloten netwerk/hdmi/usb adapter voor toetsenbord en stekker er in. Alles begon groen te knipperen maar geen beeld. Stekker eruit gehaald en opnieuw alles 1 voor 1 ingestoken. Nu doet hij niets meer dan alleen een rood lampje.. wat moet ik doen…

Wesley
Reageer

Hoi

Ik heb mijn raspberry per ongeluk gereset waardoor ik alle instellingen/programma’s kwijt ben die vooraf al waten geïnstalleerd zoals Genesis! Hoe krijg ik alles weer terug ? Gr wesley

Erik de Vries
Reageer

Als je alle instellingen kwijt bent dan kan je de handleiding in dit blog volgen om een nieuwe installatie uit te voeren. Om plugins als Genesis te installeren kan ik de site http://www.tvaddons.ag/ aanraden, daar staat uitgebreid beschreven hoe je een en ander kan installeren.

NuclearShad0w
Reageer

Hey Erik,

Bedankt voor de goede beschrijving mbt de het inrichten van een Pi als Kodi/XBMC speler.

Ik merk duidelijk dat als je een wifi dongle gebruikt de Pi beduidend meer stroom nodig heeft en een goede adapter een must is. Momenteel gebruik ik de standaard apple lader (welke ook in je afbeelding te zien is) en heb ik geen problemen meer met stroom.

Mvg,

NuclearShad0w

Kasander
Reageer

We zijn al geruime tijd een groot fan van Kodi. Voorheen nog op oude laptops die aan de tv’s aangesloten zaten maar tegenwoordig hangt er achter iedere tv een Raspberry Pi 2 Model B.

Het enige wat ik mis is een muiswielondersteuning onder Kodi. Op de pc’s waar Kodi (natuurlijk) ook op staat heb ik die ondersteuning wel en dat is wel ERG makkelijk daar we werken met giga-betandslijsten.

Pat
Reageer

Beste Erik en anderen,
Noem het uitvinden, ondervinden of ontdekken maar door prutsen heb ik hetzelfde probleem opgelopen als Wesley. Heb n PiB+, openelec/kodi 5.08 en gotham14.2. Mis n hoop add-ons zoals genesis, wdr rockpalast, syfy enz enz (beginscherm video). Nog vreemder…kan ze eigenlijk nergens meer vinden. Ik kwam wel n lijst met uitgeschakelde “pakketten” tegen maar ik durf niet echt meer iets te veranderen. Help
Mvg Pat

Erik de Vries
Reageer

Om plugins als Genesis te installeren kan ik de site http://www.tvaddons.ag/ aanraden, daar staat uitgebreid beschreven hoe je een en ander kan installeren. Een tip is om af en toe een backup te maken van Kodi inclusief alle instellingen. Als je OpenElec gebruikt dan kan je dit via de app doen die is meegeleverd in Kodi. Zo kan je bij dergelijke problemen eenvoudig je data terugzetten.

Pat
Reageer

Erik en anderen,
Ik kwam er niet uit en had Sossolution gebeld. Na uitleg probleem een code verkregen en werd doorverwezen naar hun site. Daar staat n herstel-optie-procedure. Sdkaartje en turbostick herschreven en t werkt weer als n zonnetje. In ieder geval bedankt voor t meedenken. Pat

Jack
Reageer

Pat, het zou handig zijn als je die herstel-optie-procedure sdkaartje en turbostick met ons deelt

Gr Jack

Rene
Reageer

beste Erik en andere,
Na enige maanden met volle tevredenheid de rasb. gebruikt te hebben nu het volgende,
Ik gebruik een externe HD als opslag voor films etc. aaangesloten op de usb ansluiting en dat werkte altijd prima, maar nu ziet xmbc mijn HD niet meer en ik krijg hem ook niet meer zichtbaar, als ik nw bestandslocaties wil toevoegen ziet hij me schijf niet meer. ook na het terugzetten van een back up werkt dit niet.
De schijf heb ik getest op me pc en die werkt goed
Dit alles gebeurde na een update van openelec denk ik
mvg Rene

Mina
Reageer

Hallo Erik,
Misschien een domme vraag maar ik wil ook eindelijk een raspberry pi aanschaffen. Alleen nu kan ik 1 bestellen met of zonder WiFidongle. Wanneer heb ik een dongle nodig?

Erik de Vries
Reageer

Een dongle is handig als je de Raspberry op je draadloze netwerk wil aansluiten. De meest stabiele verbinding krijg je door een netwerkkabel aan te sluiten ipv over wifi.

tom
Reageer

hoi,
Ik heb sinds kort de RPI 2 nu heb ik bij films kijken 1 probleem. ik krijg automatisch chinese ondertiteling…. iemand enig idee hoe dit kan en vooral hoe ik dit weg kan krijgen? de gewenste ondertiteling krijg ik er overheen en zo word het dus ook heel onduidelijk.

mvg tom

Erik de Vries
Reageer

Waarschijnlijk heb je een chinese versie gedownload waar ondertiteling hard in de video zit. Deze kan je dan niet uitschakelen. Beste optie is naar een andere versie van de film te zoeken.

Kevin
Reageer

Hoi, heb sinds korte tijd een raspberry pi b+. Tijdens het gebruik van openelec,genesis en afspelen van films krijg ik steeds onderbreking met zwarte flitsen. Hoe kan ik dit oplossen? Kan iemand mij helpen?

Erik de Vries
Reageer

Krijg je dit enkel bij afspelen via Genesis? Mijn ervaring is dat lokaal (of via lokaal netwerk) afspelen probleemloos gaat. Diensten als Genesis werken echter niet altijd even vlekkeloos. Daarbij is de Raspberry Pi 1 (b+) ook vrij traag, je zou kunnen overwegen een Raspberry Pi 2 aan te schaffen.

huib
Reageer

hoi Erik,
ik wil de pi gaan inzetten als vervanger van mijn boxeebox.
ik zit echter met het geluid.
heb je ervaring met de hifiberry digi+ ?

Erik de Vries
Reageer

Daar heb ik geen ervaring mee. Ik heb zelf mijn Raspberry aangesloten via HDMI, wat me goed bevalt.

Jelle
Reageer

Beste erik,

Ik heb kodi en vind het super!! Ik ben niet al te computertechnisch. Ik had in mijn film bibliotheek van Genesis div films staan bijv pitch perfect 2 en heb die ook bekeken. Nu wilde ik heb het nog een keerk bekijken was hij weg uit de lijst.. Gister keek ik een kinderfilm met mijn kids die ik had gepauzeerd en die onderbrak opeens en film was ook weg uit de lijst. Heb ik die nou verwijderd uit de lijst of heeft iemand een antwoord wat er nou gebeurt is met die film?? En weet iemand hoe ik het terug kan krijgen in mijn lijst?
Groet Jelle

wim
Reageer

beste Erik
heb rapsberry pi2 (sd card 4 g classe 10) met openelec. sinds een week geleden krijg ik de melding :

Error in mount_storage: mount_common: could not mount /dev/mmcblk0p2 ***
### Starting debugging shell… type exit to quit ###
sh: can’t access tty; job control turned off
#
als ik exit type blijft een zwart scherm over.
wie heeft er voor mij een oplossing

bvd gr wim

Ray
Reageer

Beste Wim,
Das gek. Ik krijg die zelfde melding ook op mijn pi en wel vanaf gister. Heb via sossolutions een nieuwe Back-up gedraaid. Maar weer de zelfde melding. Heb jij al een oplossing gevonden?gr. Ray

jos gulpen
Reageer

hoi,
Heb een vraag weet niet of ik die mag stellen hoop van wel .
Heb de •Raspberry Pi 2 model B wekt opzich prima maar heb twee vraagjes 1} kan ik gewoon internetten ja hoe.
2 ) een probleempje ,mijn Raspberry is met hdmi 2 op tv aan gesloten .En mijn tv provider op hdmi 1.Als ik dus naar films kijk heb ik hen op hdmi 2 staan ook als ik radio luister aangesloten via versterker,werkt perfect.Maar als mijn vrouw tv wil kijken zet ze tv om naar hdmi 1.
en weg is mijn geluid van de Raspberry .heb in de instellingen gekeken en bij geluid om gezet van hgmi naar hdmi en analoog , en ook alleen analoog geen geluid. heb eens geprobeerd met een aan wijzing die ik op internet vond dat was bij opnieuw opstarten de 3 blijven indrukken dat werkte wel eens maar niet altijd en is ook lastig om iedere keer op nieuw op te starten . Is er een oplossing voor.
Ach daar valt me nog iets in, ben zo vrij om vraag 3 te stellen .Als ik de Raspberry uitzet . door helemaal onderaan links de knop voor uitschakelen gebruik krijg ik hem niet meer aan , alleen door de stroom kabel uit te trekken en weer in te steken .Is daar een andere oplossing voor . bijvoorbaat dank jos

wim
Reageer

hoi Ray
Heb nog geen oplossing. op internet melding nagezocht deze komt veel voor maar oplossing is moeilijk. Ik hoop dat Erik ons kan helpen.
er zijn erbij die een nieuwe ds card gekocht hebben of alles geformateerd en opnieuw software gedownload. Ik hoop dat Erik een oplossing heeft.
gr wim

Roel
Reageer

foutmelding op mijn raspberry met kodi Starting debugging shell… type exit to quit ###
sh: can’t access tty; job control turned off
# heb geen idee hoe ik dit moet oplossen ik gebruik de yatse app op mijn telefoon. maar verder ben ik niet technisch wie kan mij helpen? vaal dank want ik vind het een super aparaatje

Marco van Klooster
Reageer

Elke keer als ik mijn Pi uitzet en weer aanzet is de tijd terug gegaan naar 1970. Updates binnen halen lukt me niet. Kan ook lang niet alle films meer streamen. Word er momenteel helemaal gek van. Blijf het steeds maar proberen zonder succes. Is er iemand die mij hiermee kan helpen?

jos gulpen
Reageer

Ja dat probleem ken ik heb ik ook maar vind er ook niks op help AUB.
heb datum en tijd nog nooit goed gehad .
jos

Laat een reactie achter

naam*

e-mail* (niet zichtbaar)

website